EINDHOVEN - Het Nederlands elftal vertaalde vrijdagavond het enorme krachtsverschil tussen de nummer één en laatst van de wereldranglijst met een historische zege van 11-0.

Na afloop van het schuttersfestijn tegen San Marino ontving Oranje ook nog eens goed nieuws uit Boedapest, waar Hongarije te sterk was voor Zweden (2-1).

De succesvolle formatie van bondscoach Bert van Marwijk kan daardoor directe kwalificatie voor het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne nauwelijks meer ontgaan.

Het Nederlands elftal verdedigt in de laatste drie groepswedstrijden een voorsprong van zes punten op Zweden.

De trotse koploper in groep E van het kwalificatietoernooi gaat dinsdag nog op bezoek bij Finland en sluit vervolgens af tegen Moldavië en Zweden, dat ook nog een een slechter doelsaldo heeft dan de nummer twee van het laatste WK.

Historisch

Het Nederlands elftal schreef in het volgepakte Philips Stadion geschiedenis. Nog nooit won het een interland met zo veel verschil. De beste prestaties tot dusver waren tegen Finland en Noorwegen (9-0).

Robin van Persie, spelend vanaf de rechterflank, opende in de zevende minuut op aangeven van Mark van Bommel de score.

Wesley Sneijder schoot in de twaalfde minuut prachtig raak (2-0) en John Heitinga liet de toeschouwers in de zeventiende minuut al speculeren over een zege met dubbele cijfers.

Vernedering

Oranje kreeg voor rust voldoende kansen op een meer doelpunten. Vooral Dirk Kuijt en Robin van Persie mochten het zich aanrekenen dat ze oog in oog met de arme doelman Aldo Junior Simoncini niet scoorden.

Eerstgenoemde aanvaller van Liverpool trof in de 49e minuut wel prachtig doel (4-0), na goed voorbereidend werk van Klaas-Jan Huntelaar.

Op het ritme van dirigent Sneijder danste Oranje vervolgens richting een eclatante zege.

Huntelaar (56e, 77e minuut), Van Persie (65e, 67e, 79e minuut), Sneijder (87e minuut) en debutant Wijnaldum (89e minuut) vernederden San Marino tot op het bot.