DEN HAAG - Het kabinet overweegt om, net als de Europese Commissie, naar het Europees Hof van Justitie te stappen om de schending van de EU-begrotingsregels aan te klagen. Het spreekt hier vrijdag over.

Minister Zalm van Financiën is er volgens ingewijden voorstander van om zich bij de Europese Commissie aan te sluiten. Die besloot deze week tot een gang naar het hof omdat de EU-ministers van Financiën in meerderheid hebben geweigerd om Frankrijk en Duitsland aan te pakken wegens hun te hoge begrotingstekort.

Stabiliteitspact

Volgens de commissie is dat in strijd met het stabiliteitspact, dat bepaalt dat EU-lidstaten een tekort van maximaal 3 procent van hun bruto binnenlands product mogen hebben. Zalm was als een van de weinige EU-ministers fel voorstander van het aanpakken van Duitsland en Frankrijk.

De VVD-bewindsman vindt het dan ook voor de hand liggen dat Nederland eveneens naar het Europees Hof van Justitie stapt. Of hij voor die opvatting voldoende steun krijgt in de ministerraad is nog onduidelijk.

Bot

Met name minister Bot van Buitenlandse Zaken leek tot dusver niet zo enthousiast over juridische procedures tegen Duitsland en Frankrijk, omdat die de relatie met de twee grootste EU-lidstaten zouden kunnen verslechteren. Volgens zijn woordvoerder vindt Bot het "prima" dat de Europese Commissie nu naar het hof gaat. Maar of Bot ermee akkoord gaat dat Nederland dat ook doet, wil de woordvoerder niet zeggen. "Vrijdag zal blijken welke opstelling het kabinet kiest."