SAO PAULO - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft Brazilië excuses aangeboden voor het gedrag van een vliegtuigbemanning. De crew weigerde woensdag vingerafdrukken en foto's te laten nemen na aankomst in het Braziliaanse Sao Paulo.

American Airlines betaalde 12.700 dollar boete voor de piloot, die was gearresteerd nadat hij tijdens het maken van een foto uit protest zijn middelvinger omhoog had gestoken. De 52-jarige piloot riskeerde voor het beledigende gebaar een celstraf van twee jaar.

Vingerafdrukken en foto's

De overige twaalf leden van de dertienkoppige bemanning mochten Brazilië niet in. Ook zij verzetten zich tegen het nemen van vingerafdrukken en foto's.

De strenge controles van Brazilië gelden als vergeldingsactie voor de drastisch aangescherpte toelatingscontroles in de Verenigde Staten. Alle Amerikaanse burgers moeten voortaan bij aankomst in het Zuid-Amerikaanse land vingerafdrukken en een foto laten nemen.

Eerder deze week had de Braziliaanse president Lula da Silva zijn Amerikaanse ambtsgenoot Bush nog opgeroepen de visumplicht op te schorten zodat de twee landen met de controle van de vingerafdrukken konden stoppen.