LONDEN - Volgens een ooggetuige van het auto-ongeval waarbij de Britse prinses Diana om het leven kwam, was er geen ander voertuig bij het incident betrokken. Hij sluit dan ook uit dat de ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles het slachtoffer van een samenzwering is geworden.

De 29-jarige Mohamed Medjahdi doet zijn verhaal donderdag in de Britse krant Daily Mail. Hij reed met zijn vriendin in een wagen direct voor de Mercedes, waarin Diana in augustus 1997 in een tunnel in Parijs verongelukte. Meteen na haar dood ontstonden er complottheorieën dat de prinses zou zijn vermoord.

Tragedie

Het was een tragedie, maar wel een ongeluk, aldus Medjahdi in zijn verklaring. "Als het een samenzwering is geweest, is die door onzichtbare personen uitgevoerd". Volgens hem slipte de Mercedes met hoge snelheid, voordat de wagen tegen een pilaar botste.

Uit een recente enquête van een Britse krant bleek dat een op de drie Britten vermoedt dat Diana het slachtoffer van een moordcomplot was. Kort daarvoor was in Britse media een brief van de prinses onthuld waarin ze de vrees uitte dat kroonprins Charles haar wilde vermoorden door de remmen van haar auto onklaar te maken.

Ruim een week geleden begonnen de Britse autoriteiten een eigen onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Diana en haar vriend Dodi al-Fayed, die eveneens bij het ongeluk om het leven kwam. Dodi's vader Mohammed al-Fayed, eigenaar van het Londense warenhuis Harrods, beweert dat de Britse geheime dienst achter de dood van zijn zoon en diens vriendin zat.