RIJSWIJK - De zware regenval heeft zaterdag in een groot deel van Nederland grote overlast veroorzaakt. Problemen waren er in onder meer West-Brabant, Zeeland, Limburg, Flevoland, Noord-Holland, het midden-oosten van Nederland, Groningen en Friesland. Overal kwamen straten blank te staan en liepen diverse kelders, huizen en bedrijven onder water. Duizenden hectare met gewassen moeten als verloren worden beschouwd.

Er trokken twee grote regengebieden over het land, afkomstig vanuit België: een van Roosendaal, via Rotterdam en Leiden naar Amsterdam en een tweede via Enschede richting Leeuwarden, aldus een woordvoerder van het KNMI. De meeste regenval werd gemeten in Weesp waar in 24 uur 101 millimeter viel. Volgens Meteo Consult viel de meeste regen in Zevenbergen: 130 millimeter.

Tientallen woningen onder water

In de driehoek Prinsenbeek-Etten-Leur-Zevenbergen werden crisiscentra ingericht van waaruit brandweer, gemeenten en politie gezamenlijk de hulpverlening coördineerden. Bij zwembad de Banakker in Etten-Leur stortte een plat dak van vijf bij tien meter in. Niemand raakte gewond. Rijkswaterstaat sloot tijdelijk de N58 onder Etten-Leur af omdat alle drie de rijbanen onder water stonden. Ook enkele gemeenten in Twente werden het slachtoffer van de aanhoudende regen. Rijssen was voor de derde keer binnen korte tijd het slachtoffer van een wolkbreuk. Tientallen woningen en kelders kwamen opnieuw onder water te staan. Veel huishoudens zijn voor de derde keer binnen twee weken gedupeerd.

Landbouwers willen vergoeding schade

Getroffen landbouwers in West-Brabant en de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland willen in aanmerking komen voor een schaderegeling van het Rijk. Volgens J. Coppens van de LTO-kring West-Brabant loopt de schade bij sommige boerenbedrijven in de honderduizenden euro's. In West-Brabant is het getroffen gebied 10.000 hectare groot en in het noorden 2500 hectare.

In Rotterdam kreeg de brandweer bijna 600 telefoontjes over overlast. Op de snelwegen rond de Maasstad gebeurden tientallen ongelukken. In Amsterdam kreeg de Regionale Alarmcentrale zo'n duizend telefoontjes te verwerken. De wachttijden bij de ANWB liepen op van de gemiddelde wachtijd van 30 minuten naar 2 tot 2,5 uur.

Gemaal uitgebrand

Het crisisteam van het Hoogheemraadschap Rijnland kwam zaterdagavond korte tijd bij elkaar vanwege te hoge waterstanden in de Gouwe. Het elektrisch gemaal Nieuwkoop in het Zuid-Hollandse Ter Aar is zondagmorgen vroeg vermoedelijk door oververhitting uitgebrand en daardoor uitgevallen. Ondanks noodscenario's zullen sommige gewassen in de omgeving Ter Aar, Nieuwkoop en Liemeer flinke schade oplopen.

Industriegebied loopt onder water

In Amsterdam stortte een deel van het dak van de Ikea-vestiging gedeeltelijk in en moest een deel van het programma van de Uitmarkt worden afgelast. Ook het dak van zwembad Blijwater in Weesp stortte gedeeltelijk in. Oorzaak was de aanhoudende regenval die niet kon worden verwerkt. Hetzelfde gebeurde met het dak van een loods op een industrieterrein in Weesp. In Uithoorn liep een industriegebied onder water en stortte een dak van een bedrijf in.

De politie in Flevoland sloot 's avonds de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen af, nadat het naviduct vlakbij Enkhuizen onder water was gelopen. Volgens de brandweer reikte het water tot een halve meter.

1500 auto's vast in modder

In Biddinghuizen zijn zondag bij het Lowlands Festival zes tractoren aan de slag om zo'n 1500 auto's uit de modder te trekken. Deze konden niet meer op eigen kracht wegkomen, aldus de organisatie.

Volgens het KNMI is net als vorig zomer ook deze zomerperiode veel meer regen gevallen dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Met nog een week te gaan telt deze zomer het hoogste aantal van twaalf dagen op minstens een KNMI-station waar 50 millimeter of meer regen is gevallen, aldus het KNMI. Vorig jaar telde de zomer eveneens twaalf dagen met zo'n grote hoeveelheid neerslag, zodat het record van de laatste ruim vijftig jaar twee jaar achtereen is gehaald.

/NIEUWSIkea in Amsterdam gesloten wegens ingestort dakDijkbreuk voorkomen in WilnisVeel overlast door zware regenvalHevige regenval zorgt voor veel overlast