WASHINGTON - President Bush heeft woensdagavond officieel zijn ambitieuze plannen voor het Amerikaans ruimtevaartprogramma ontvouwd. Met bemande missies naar de maan en Mars en met het verdwijnen van de space shuttles slaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe weg in.

Bekijk video:
Breedband / Modem

"We zullen nieuwe ruimteschepen bouwen om mensen door het heelal te transporteren, een nieuw steunpunt op de maan bouwen en ons voorbereiden op nieuwe reizen naar werelden die ver van de onze liggen", aldus Bush in het hoofdkwartier van de NASA in Washington.

Crew Exploration Vehicles

Bush zei dat het tijdperk van de space shuttles aan het einde van dit decennium ten einde zal zijn. De ruimteveren zullen worden vervangen door de nieuwe Crew Exploration Vehicles, die vanaf 2008 getest gaan worden. Deze bemande ruimtevoertuigen, die meer de vorm van een capsule hebben, zijn toegerust voor transport tijdens langdurige verblijven in de ruimte, onder meer op de maan.

De rest van de plannen was vorige week al uitgelekt. Op zijn vroegst in 2015 zal er een bemande Amerikaanse ruimtevlucht naar de maan zijn. Er zal een vaste basis worden gebouwd die als springplank moet dienen voor mogelijk bemande ruimtereizen naar Mars.

Miljard

Bush ging in zijn toespraak niet in op de kosten van het nieuwe programma, maar regeringsfunctionarissen zeiden vorige week dat het de bedoeling is dat de komende vijf jaar een miljard dollar opzij wordt gezet voor de ambities in de ruimte. Het gaat overigens deels om geld dat eerder voor andere doelen was bestemd en nu naar het ruimteprogramma gaat.

De wijzigingen in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma zijn teweeggebracht door het ongeluk met het veer Columbia bijna een jaar geleden. Daardoor kwamen alle zeven astronauten om het leven. Het bestaande Amerikaanse shuttleprogramma ligt sindsdien stil.

Naar verwachting zullen de space shuttles later dit jaar weer op pad gaan. De belangrijkste taak van de ruimteveren zal voorlopig de assemblage van het permanente ruimtestation ISS zijn.