TRIPOLI - Een voormalige minister uit het regime van de verdreven Libische dictator Muammar Kaddafi is opgepakt in de buurt van Tripoli.

Het gaat om Abdelati Obeidi, die minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft een verslaggever van het Britse persbureau Reuters woensdag gemeld.

Obeidi werd dinsdag op zijn boerderij in Janzour, ten westen van Tripoli, opgepakt door strijders van de nieuwe machthebbers.

Obeidi was maar kort minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgde in april Moussa Koussa op, die toen was uitgeweken naar Groot-Brittannië vanwege de volksopstand die tegen het regime van Kaddafi was uitgebroken.

Overigens was Obeidi eerder ook al eens premier en minister van Buitenlandse Zaken.

'Strijd gaat door'

De tweede zoon van Kaddafi, Saif al-Islam Kaddafi, heeft woensdag krijgshaftige taal uitgeslagen. Hij zei tegen een Arabische televisiezender dat de strijd in Libië nog niet gestreden is en gewoon doorgaat.

Saif al-Islam riep de bevolking op een ''uitputtingsslag'' te voeren tegen wat hij nog de opstandelingen noemde. Hij zei dat 20.000 jongeren klaarstaan om het laatste Kaddafi-bolwerk, de kuststad Sirte, te verdedigen. Ook zal de hoofdstad Tripoli snel worden heroverd, zo zei hij.

Saif al-Islam houdt zich naar eigen zeggen in de buurt van Tripoli schuil. Hij zei tegen al-Rai dat het goed gaat met zijn vader en dat hij ''thee en koffie met hem drinkt''.

'Bloedvergieten stoppen'

Overigens liet ook de derde zoon van Kaddafi, Saadi, woensdagavond van zich horen, maar op een heel andere, meer verzoenende manier dan zijn broer.

De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde dat hij contact heeft gehad met een commandant van de strijdmacht van de Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe, voorlopige regering.

Hij zou het hoofd van de militaire raad in Tripoli, Abdul Hakim Belhadj, telefonisch hebben verzocht om onderhandelingen om het bloedvergieten in het land te stoppen. Saadi zou tegen al-Arabiya hebben gezegd dat hij toestemming van zijn vader heeft gekregen om te onderhandelen.

Belhadj zei woensdagavond dat hij Saadi in het telefoongesprek heeft beloofd dat hij rechtvaardig zal worden behandeld als hij zich overgeeft. Saadi zou hebben aangegeven dat hij zich bij de nieuwe machthebbers wil aansluiten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Minister van Kaddafi opgepakt