DEN HAAG - De scholier die dinsdag onderdirecteur en docent Hans van Wieren van het Terra College neerschoot, hing een langdurige schorsing boven het hoofd. Dat zei directeur G. van Miltenburg woensdag tijdens een persconferentie van de school in het Haagse stadhuis.

"Woensdagmiddag zou er een gesprek plaatsvinden met de moeder van de leerling, waarbij Hans van Wieren, een andere collega en ook de leerling zelf aanwezig zouden zijn", aldus Van Miltenburg. Volgens de directeur stond van tevoren vast dat de jongen langdurig geschorst zou worden wegens wangedrag. In het verleden was de scholier zeker een keer eerder geschorst geweest. Van Miltenburg wilde niet ingaan op de aard van het wangedrag.

Het NOS Journaal toonde enkele brieven waarin staat dat de verdachte het personeel van de school eerder mondeling had bedreigd. Hij was met ingang van 6 januari van school gestuurd. De brieven waren ondertekend door Van Wieren.

Zwijgrecht

De scholier heeft nog geen verklaring afgelegd, hij beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij heeft de politie wel verteld waar zij het wapen kon vinden. Dinsdagavond werd het aangetroffen in de bosjes bij de school. De scholier moet vrijdag voor de rechter-commisaris verschijnen. De minderjarige kan volgens het meerderjarig strafrecht worden berecht gezien de ernst van het delict.

Volgens R. Kaya, de vriend van de familie die de jongen dinsdagavond naar het politiebureau heeft gebracht, had de school moeten inzien dat M. met problemen kampte. De man stelt dat de school zo het incident had kunnen voorkomen en dat een woordenwisseling tussen Van Wieren en M. zonder twijfel een grote rol heeft gespeeld bij de schietpartij.

'Niet agressief'

Hij omschrijft zijn beschermeling als een pientere, eerlijke, introverte en rustige jongen. Hij zou niet agressief zijn. "In elk geval niet bij ons." Hij staat er versteld van dat dit heeft kunnen gebeuren. Hij waarschuwt dat "er veel jongens met problemen in hun hoofd rondlopen".

M. had het pistool op straat gekocht, omdat hij zich bedreigd voelde. Niet door de school, maar door anderen. Hij zou tegen Kaya hebben gezegd dat hij spijt heeft van zijn daad. Toen Kaya hem aantrof was hij in een shocktoestand.

'Overal'

Directeur Van Miltenburg wees tijdens de persconferentie de meeste kritiek op de veiligheid op zijn school van de hand. "Het gaat hier om een maatschappelijk probleem. Tegen waanzin kunnen we ons niet wapenen. Dit drama had overal, in elke stad, dorp en school kunnen plaatsvinden." De directeur verwacht geen heil van maatregelen als detectiepoorten. "Het moet wel leefbaar zijn."

Dit bevestigde ook beveiligingsdeskundige G. Dijkslag die met zijn bedrijf deelneemt aan een beveiligingsbeurs in Den Bosch. "Zelfs als je een gebouw maximaal beveiligt, kun je iemand met een kronkel in zijn hoofd niet tegenhouden", zei hij in een reactie op het schietincident.

Van Miltenburg wees verder op de voorlopersrol die zijn school in Den Haag heeft gespeeld door maatregelen en projecten om de school en de omgeving veilig te maken. Het Terra College heeft recent nog een goede beoordeling gekregen van de onderwijsinspectie en is bezig het leerlingenaantal per school terug te brengen om het onderwijs te verbeteren.

'Respect'

Hij zei er geen voorstander van te zijn scholen te veranderen in "onneembare vestingen". "We willen een veilig didactisch klimaat. Dat wordt alleen bereikt door respectvolle omgang, heldere regels en afspraken", zei Miltenburg. Hans van Wieren was daar een voorbeeld van: "streng, duidelijk in wat hij wilde en heel geliefd gezien het aantal reacties van onder anderen oud-leerlingen", schetste Van Miltenburg.