UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft woensdag de -jarige Woerdense kunstenaar Th. van M. schuldig verklaard aan mishandeling van een goudvis zonder de man een straf op te leggen.

Van M. bekende dat hij een jaar geleden een goudvis met verf insmeerde en op een witte ondergrond liet spartelen tot het dier dood was. Het stelde hij in juni vorig jaar in zijn woonplaats tentoon. Ook maakte hij een video-opname van het gebeuren.

Achttien doden

Van M. wil met zijn kunst de aandacht vestigen op de behandeling van dieren, zo stelde hij woensdag. Hij ontkende dat hij nog zeventien andere vissen op dezelfde manier had behandeld. Dat zou hij slechts hebben gezegd uit vrees dat de dood van één vis geen indruk maakte.

De officier van justitie hield Van M. echter aan zijn eerdere uitspraken, en eiste 1000 euro boete, waarvan 300 euro voorwaardelijk tegen de Woerdenaar.

Dertig jaar

Raadsman M. Vergouwen wees er op dat jaarlijks ruim vijf miljoen goudvissen worden verkocht, die alle een slecht bestaan hebben in een kom en nooit hun natuurlijke levensduur van dertig jaar halen.

Rechter J. Bruins had er geen begrip voor dat Van M. dierenleed aan de kaak wilde stellen door een dier te laten lijden. Bij haar vonnis hield zij rekening met de grote media-aandacht en de vaak negatieve reacties, waaronder bedreigingen.