BAGDAD/BAQUBA - Met de vangst van een van de meest gezochte medewerkers van het voormalige regime van Saddam Hussein hopen de Amerikanen ook een van de leiders achter de reeks aanslagen te hebben uitgeschakeld. Het geweld lijkt echter nog verre van voorbij. Voor de tweede keer in een week werd de Iraakse stad Baquba opgeschrikt door een bomaanslag.

De nummer 54 op de Amerikaanse lijst van 55 meeste gezochte personen, Khamis Sarhan al-Mohammed, werd opgepakt na "agressieve operaties", zo meldde brigade-generaal Mark Kimmit woensdag. Al-Mohammed was voorheen de leider van de Baath-partij in het gouvernement Karabal.

Aanslagen

Volgens Kimmit was al-Mohammed betrokken bij veel aanslagen tegen Irakezen en coalitietroepen. De stad waar hij zondag in de buurt werd gearresteerd, Ramadi, ligt in de zogenoemde soennitische driehoek. Het verzet tegen de Amerikanen is daar het hevigst.

Dertien personen van de lijst zijn nu nog op vrije voeten. Onder hen is de tweede man van het verdreven Iraakse regime, ex-president Izzat Ibrahim al-Duri, die het brein achter de reeks aanslagen zou zijn. Woensdag arresteerden de Amerikanen wel vier neven van de -jarige al-Duri.

Doden en gewonden

In Baquba, dat ook in het beruchte gebied ligt, vielen woensdag twee doden bij een aanslag op een politiebureau. Een dertigtal mensen raakte gewond. Het Amerikaanse leger meldde eerder dat er vijf doden waren gevallen, maar generaal Kimmit stelde dit in navolging van de Iraakse politie later naar beneden bij.

Over hoe de aanslag is uitgevoerd bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de chef van de Iraakse politie, generaal Ahmed Ibrahim Kazem, gaat het om een zelfmoordaanslag waarbij een voertuig met explosieven met hoge snelheid op het politiebureau afreed, waarna het explodeerde. Volgens Kimmit zijn de bommen van afstand tot ontploffing gebracht.

Drie buitenlanders

In Tikrit, ook in de driehoek, zijn woensdag drie buitenlanders die werkten voor een Amerikaans aannemersbedrijf, doodgeschoten door Iraakse schutters. Dat maakte een Amerikaanse legerwoordvoerder bekend. Het gaat om twee Pakistanen en een man uit India.

Het Amerikaanse leger maakte woensdag ook bekend dat nabij Samarra acht Irakezen zijn omgekomen bij een schotenwisseling. Volgens een woordvoerder schoten Amerikaanse militairen terug toen inzittenden van zes auto's dinsdag het vuur op hen hadden geopend. Twee auto's van de verdachten werden verwoest en 26 Irakezen zijn aangehouden.

Nederlander gewond

In het relatief rustige zuiden van Irak is een Nederlandse militair van de landmacht gewond geraakt aan zijn hand toen een lichte granaat ontplofte. Dat gebeurde toen de militair zijn spullen uitpakte, zo liet een woordvoerder van de marinevoorlichtingsdienst woensdag weten. De man zal in Nederland verder worden behandeld.

Overigens zullen de Nederlandse militairen in Irak een korte periode veiligheid bieden aan een Japanse eenheid die in de dezelfde provincie wordt gestationeerd. De bescherming zal duren totdat de Jappanners hun eigen kampement hebben opgebouwd.

Japanners

Japan stuurt vrijdag een militair team naar de Zuid-Iraakse stad As Samawah, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. De Japanners willen er de veiligheidssituatie in kaart brengen met het oog op de komst van een Japans contingent naar het Arabische land. In totaal zullen ongeveer duizend Japanners naar zuidelijk Irak gaan.

De 26 granaten die Deense militairen zaterdag in de buurt van Basra aantroffen, bevatten geen zenuwgas. Dat blijkt uit onderzoek door de Amerikanen, zo heeft de Deense legerleiding woensdag meegedeeld. Uit de granaten kwam een onbekende vloeistof. Welke dat precies is, moet nog blijken uit verder onderzoek.