ENSCHEDE - Twee rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) arriveren woensdag in Zuid-Afrika om de plaatselijke politie te helpen in de zoektocht naar de vermiste Nederlandse studente Marleen Konings.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft de KLPD om die assistentie gevraagd, bevestigde een woordvoerder van de politie in Enschede woensdag. De 24-jarige Konings studeert in die plaats aan de Saxion Hogeschool. De politie in Zuid-Afrika is op de hoogte van de komst van de Nederlandse rechercheurs, zo vertelde een woordvoerster woensdag. Buitenlandse Zaken in Den Haag doet geen mededelingen over het onderzoek, maar staat in contact met de lokale politie en autoriteiten, aldus de verklaring van het ministerie.

Konings verdween eind december. De Nederlandse zou met de Zuid-Afrikaanse man, Rob Cowley, zijn vertrokken in een gehuurde Toyota. Op de weg tussen Bloemfontein en Colesberg, meer dan 200 kilometer van de plek waar Marleen Konings voor het laatst is gezien, is volgens de Zuid-Afrikaanse politiewoordvoerster dinsdagmiddag een verlaten Toyota gevonden. De politie verricht woensdag forensisch onderzoek naar de huurauto.