DEN HAAG - De opvang voor de leerlingen van het Terra College in Den Haag is woensdag rond het middaguur beëindigd. De scholieren konden vanaf 08.10 uur op school terecht bij medewerkers van Slachtofferhulp. Volgens een politieagent was de opkomst hoog. Hoeveel jongeren er precies kwamen opdagen, kon hij niet zeggen.

Bekijk hier

de video.

De directie van het Terra College hield om 14 uur een persconferentie. "De dood van Hans van Wieren heeft een gat geslagen in de ontwikkeling van onze jonge school", vertelde G. van Miltenburg, rector van het Terra College. "We hebben hier een maatschappelijk probleem.Tegen waanzin kunnen wij ons niet wapenen."

Van Miltenburg gaf verder aan dat de 17-jarige leerling niet geschorst was. Het besluit over al dan niet schorsen zou donderdag genomen worden tijdens een gesprek met de moeder van de verdachte. Volgens de directeur stond op voorhand eigenlijk al vast dat de leerling een langdurige schorsing zou krijgen.

Van Wieren

Van Wieren en de dinsdag aangehouden verdachte kenden elkaar al van eerdere gesprekken naar aanleiding van wangedrag van de jongen. Als teamleider bovenbouw ondersteunde Van Wieren leraren en leerlingen, als er problemen waren.

De verdachte is in het verleden zeker een keer eerder geschorst geweest wegens wangedrag. De directeur wilde niet ingaan op speculaties over de identiteit van de leerling en over de toedracht van zijn daad.

Bij de vmbo-school aan de Beresteinlaan houden een paar agenten ongewenste bezoekers tegen. Af en toe bezorgen mensen bloemstukken bij de school. In de buurt hebben zich veel media verzameld.

Voor het gebouw staan nog wat groepjes jongeren van een ander filiaal van het Terra College te praten. Een meisje dat op het voormalige Stevin College zit, vertelde dat de leerlingen deze week tentamens hadden.

Nabestaanden

De nabestaanden van de overleden adjunct-directeur zijn 'totaal verbijsterd' door alles wat ze de afgelopen 24 uur hebben meegemaakt. "Het is echt ongelooflijk wat er gebeurd is", zegt B. Toet, de zwager van het slachtoffer woensdagmiddag. "We hebben nog steeds het gevoel dat hij ieder moment binnen kan lopen."

"De familie is zeer erkentelijk voor alle blijken van medeleven die hen vanuit de samenleving bereiken", aldus Toet, die spreekt namens de vrouw en de twee dochters van Hans van Wieren. De adjunct-directeur en docent van het Terra College en D66-raadslid in zijn woonplaats Zoetermeer, werd dinsdagmiddag door een leerling in zijn hoofd geschoten in de kantine van de school. In de late avond bezweek hij in het Westeinde Ziekenhuis aan zijn verwonding.

Geen behoefte

Zijn naaste familie en enkele vrienden waren daarbij aanwezig. De zwager stelt dat de familie geen prijs stelt op de massale mediabelangstelling. "We horen dat er cameraploegen naar ons toekomen. Daar hebben we absoluut geen behoefte aan. De familie wil dit zoveel mogelijk in alle rust verwerken. We hebben de vaste telefoons uitgezet en communiceren alleen nog via mobiele telefoons."

Toet weet nog niet precies wat er de komende dagen allemaal gaat gebeuren. "We moeten eerst wachten tot de politie het lichaam van Hans vrijgeeft. Dat kan nu nog niet omdat het onderzoek nog loopt." Het is nog onduidelijk of Van Wieren wordt begraven of gecremeerd en waar en wanneer dat gaat gebeuren.