STOCKHOLM - Voor een rechtbank in de Zweedse hoofdstad Stockholm is woensdagochtend het proces begonnen tegen de 25-jarige Mijailo Mijailovic. Hij wordt ervan verdacht in september de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, te hebben vermoord.

De eerste zittingsdag werd gekenmerkt door een overweldigende publieke belangstelling. In de rechtzaal is plaats ingeruimd voor tachtig journalisten van over de hele wereld en slechts tien gewone publieke toehoorders. De zitting begon met een kwartier vertraging door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Het Openbaar Ministerie heeft twee dagen de tijd om zijn zaak tegen de verdachte uiteen te zetten. Maandag klaagde justitie Mijailovic oficieel aan voor moord. De verdediging zegt echter dat er geen sprake was van voorbedachte rade. De in Zweden geboren zoon van Servische ouders legde vorige week een bekentenis af. Hij verklaarde op 10 september in een warenhuis in Stockholm de minister spontaan en zonder politiek motief te hebben neergestoken.

Jezus

Hij zegt van Jezus opdracht te hebben gekregen voor zijn daad. Voor het proces zijn drie dagen uitgetrokken. Centrale vraag zal vooral de toerekeningsvatbaarheid van de aangeklaagde zijn, die kort voor zijn daad tevergeefs psychische hulp had gezocht.