DEN HAAG - Nederland beschouwt de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië op dit moment niet alleen als de enige vertegenwoordiger van het volk, maar ook van de staat.

Dat bleek vrijdag uit een verklaring van België, Nederland en Luxemburg, die samen in de internationale contactgroep voor Libië zitten.

Tot nu toe werd de NTC als vertegenwoordiger van het volk gezien. Nederland is er blij mee dat daar nu ook 'de staat' is bijgekomen.

Dat maakt het makkelijker om bevroren Libische tegoeden vrij te geven.

De overgangsraad moet volgens Nederland zorgen voor een ''stabiele en veilige toekomst voor het Libische volk’’ en, met hulp van de internationale gemeenschap en met name de Verenigde Naties, voor een vreedzame overgang naar een vrij en democratisch land.

''Een rechtsstaat met respect voor mensenrechten met als basis een levensvatbare en levendige economie.'' Nederland is bereid om Libië ''op elke mogelijke wijze'' te helpen. 

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie (AU) heeft vrijdag niet als blok besloten de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) als het nieuwe bewind van Libië te erkennen.

De AU drong bij monde van zijn commissaris voor vrede en veiligheid, Ramtane Lamamra, aan op de vorming van een overgangsregering waarin plaats is voor alle partijen. Ook moet er in Libië ,,een wetgevend en constitutioneel kader'' komen voor het organiseren van verkiezingen en een nationaal verzoeningsproces.

De AU hield vrijdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba spoedberaad over de situatie in Libië. Een AU-functionaris zei dat tot dusver bekend is dat 20 van de 54 landen van de AU tot erkenning van de NTC zijn overgegaan.

Gevoelig

Volgens westerse diplomaten die het overleg volgen, ligt erkenning van de NTC gevoelig. Verscheidene lidstaten hebben de verdreven dictator Muammar Kaddafi in het verleden gesteund.

Ook zijn er landen die eerder gunsten van Kaddafi hebben ontvangen. Landen als Nigeria en Ethiopië hebben erop aangedrongen dat de AU als blok het nieuwe bewind zou erkennen.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei dat de NTC nog niet kan worden erkend als legitieme autoriteit omdat er nog steeds gevochten wordt in Libië.

Alles over de gebeurtenissen in Libië