DEN HAAG - Een rechtbank in Marokko heeft donderdag twee broers uit Leidschendam vrijgelaten die vorig jaar maart tot tien jaar cel waren veroordeeld wegens doodslag. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland vrijdag bekendgemaakt.

Een Marokkaanse rechter achtte het vorig jaar nog bewezen dat de twee jongens in juli 2000 een 15-jarige jongen zo hadden mishandeld, dat deze in een droogstaand zwembad viel en overleed. In cassatie besloot een andere rechtbank donderdag dat de gevangenisstraffen moesten worden teruggebracht tot een jaar.

Aangezien de Leidschendammers al langer dan een jaar vast zaten, werden ze direct na de uitspraak vrijgelaten. Volgens de woordvoerster van Buitenlandse Zaken waren er al langere tijd sterke vermoedens dat de jongens niet schuldig waren aan de dood van de jongen.

Na de uitspraak in maart 2001 liet een andere woordvoerster van het ministerie weten dat de jongens er van overtuigd waren dat het slachtoffer niet was overleden aan de gevolgen van de mishandeling. De 15-jarige jongen leed aan epilepsie. Dat zou behalve de mishandeling iets te maken kunnen hebben met het overlijden.