AMSTERDAM - Het regime van de inmiddels gevluchte Libische leider Muammar Kaddafi heeft volgens de Britse krant The Guardian een zeer actieve clandestiene lobby uitgevoerd om de NAVO te laten stoppen met het militaire ingrijpen in Libië.

Uit geheime documenten waarin de The Guardian inzicht heeft gekregen zou blijken dat het regime leefde in de overtuiging dat het militaire bondgenootschap in september of oktober de acties tegen Kaddafi stevig zou uitbreiden.

De documenten geven blijk van wanhopige pogingen van Kaddafi’s staf om de internationale gemeenschap en de Verenigde Staten in het bijzonder te beïnvloeden. Zo werden diverse belangrijke opiniemakers rond de Amerikaanse president Barack Obama benaderd.

Onder anderen Dennis Kucinich, die in maart tegen het militaire ingrijpen in Libië stemde, werd uitgenodigd in Tripoli voor een in allerijl georganiseerde ‘vredesmissie’ die het Democratisch congreslid ervan moest overtuigen dat Kaddafi’s regime moet worden gered.

Kucinich bevestigt tegenover de Britse krant de uitnodiging, om vrees voor zijn veiligheid heeft de trip echter nooit plaatsgevonden. “Ik heb diverse uitnodigingen ontvangen”, aldus de Democraat. “Ik heb steeds duidelijk gemaakt dat ik helemaal niet in een positie ben om te onderhandelen.”

Strijd

Afgelopen weekend bereikten de rebellen die, met luchtsteun van de NAVO, vechten tegen troepen van het Kaddafi-regime Tripoli. Sindsdien verkeert de strijd in een stroomversnelling. Dinsdagavond viel het omvangrijke regeringscomplex in Tripoli nadat opstandelingen het bestormden.

Kaddafi is sindsdien spoorloos en donderdag meldde de Nationale Overgangsraad (NTC) van de oppositie zich in Tripoli te gaan zetelen en zich op te maken voor een tijdelijk bewind over Libië.

De rust in het land is echter nog absoluut niet teruggekeerd. Tripoli is nu het toneel van nog steeds bloedige gevechten tussen opstandelingen en overgebleven regeringstroepen, die laatste lijken wel steeds verder te worden teruggedrongen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp