TEHERAN - De politieke crisis in Iran lijkt steeds dieper te worden. President Khatami heeft gedreigd samen met alle hervormingsgezinden af te treden als de voor 20 februari op de agenda staande verkiezingen niet mochten doorgaan, meldden de Iraanse media dinsdag.

"We zullen samen gaan of samen blijven. We moeten standvastig blijven. Als er een dag komt waarop ons gevraagd wordt te vertrekken, dan vertrekken we gezamenlijk", zei Khatami volgens het persbureau IRNA tijdens een bijeenkomst met 27 hervormingsgezinde gouverneurs.

Wachten

Volgens de krant Etemad zou Khatami in een brief aan parlementariërs de conservatieven een week de tijd hebben gegeven om in te binden. "Ik zal een week wachten zodat de situatie zich kan normaliseren. Anders zal ik terugtreden uit mijn positie als er geen verkiezingen kunnen worden gehouden."

De Iraanse conservatieve toetsingscommissie, de Raad van Hoeders, stortte het land in een crisis door in totaal 3605 hervormingsgezinde kandidaten uit te sluiten van deelname aan de parlementsverkiezingen volgende maand. Daarmee staat ruim 44 procent van de kandidaten buitenspel.

Zwarte lijst

De Raad van Hoeders blijft intussen bij zijn standpunt. "De Raad van Hoeders vervult zijn wettelijke en religieuze plicht en zal niet toegeven aan alle druk en ophef", zei Mohammed Jaromi. Hij is de woordvoerder van de commissie van de raad die de controversiële zwarte van lijst opstelde.

"Mensen willen geen corrupte personen, hooligans en ongelovigen als kandidaat", vervolgde Jaromi. Desondanks zal de zaak van ongeveer 1500 van de 3605 buitengesloten parlementskandidaten opnieuw worden bekeken. Op 12 februari wordt de definitieve kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen gepubliceerd.