DEN HAAG - De dader van de schietpartij dinsdagmiddag in het Terra College in Den Haag is nog altijd spoorloos. De voortvluchtige, een leerling van het Terra College, schoot de -jarige onderdirecteur en docent H. van Wieren in het hoofd. Hij is zwaargewond. In het hele land is met afschuw en afgrijzen op de schietpartij gereageerd. Het is de eerste keer dat in Nederland op een leerkracht werd geschoten.

Het incident gebeurde rond 13.15 uur in de volle kantine van de vmbo-afdeling van de school aan de Beresteinlaan. Het slachtoffer, tevens D66-raadslid in Zoetermeer, werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Dinsdagavond omschreef het Openbaar Ministerie zijn toestand als "kritiek maar stabiel".

Zeventien

De politie zette dinsdag een groot aantal manschappen en politiehonden in tijdens de zoekactie naar dader en wapen. De toedracht van de schietpartij is nog onduidelijk. Er gingen geruchten dat de dader een geschorste leerling is van 17 jaar oud. Politie en justitie konden die geruchten ontkennen noch bevestigen.

De Tweede Kamer reageerde terughoudend op de schietpartij. De onderwijssspecialisten spraken hun afschuw uit, maar stonden niet te trappelen om strengere veiligheidsmaatregelen op scholen te eisen. Ze wilden eerst precies weten hoe de vork in de steel zit.

'Smakeloos'

D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan noemde het zelfs "smakeloos" om al te diep op de kwestie in te gaan. Ze wilde in ieder geval wel kwijt dat detectiepoortjes bij scholen geen zin hebben. "Dan verplaats je het probleem naar buiten de school." Minister van der Hoeven van Onderwijs noemde het incident 'afgrijselijk'.

Het gemeentebestuur van Den Haag liet weten "ontzet" te zijn. De Haagse onderwijswethouder P. Heijnen heeft het Terra College alle steun aangeboden die hij namens de gemeente kan bieden. Over het voorkomen van dergelijke schietincidenten maakte hij zich geen illusies. "Uiteindelijk valt zoiets niet te voorkomen. Als iemand zoiets wil doen, helpen detectiepoortjes of wat voor beleid dan ook niet", aldus Heijnen.

Camera's

De wethouder zei dat het Terra College net als alle andere Haagse scholen geen detectiepoortjes heeft, maar dat er wel veel aandacht voor veiligheid is. In het verleden waren er op de school geregeld problemen met veiligheid. Dat leidde er onder meer toe dat de directie camera's liet plaatsen.

De laatste jaren deed de scholengemeenschap er alles aan om de sfeer te verbeteren en multiculturele leerlingen kansen te bieden en nauw te betrekken bij de school. De ambities van de school zijn ook terug te zien in het samenwerkingsproject Platform voor Veiligheid in Den Haag, waaraan leerlingen van het Terra College meewerkten. De leerlingen werden in dit project gestimuleerd om de problemen die zij in de tram veroorzaakten, terug te dringen. Het project kreeg in oktober de Hein Roethof-prijs, waarmee het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen wordt beloond.