ROTTERDAM - Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) van Rotterdam is dinsdagavond afgetreden. Reden is een vertrouwensbreuk in de fractie van Leefbaar Rotterdam.

Het fractiebestuur zegde dinsdag het vertrouwen in de wethouder op waardoor er volgens De Faria zelf "geen basis meer was voor een adequate voortzetting van mijn wethouderschap".

Zij maakte dinsdagavond in het stadhuis haar aftreden bekend door haar ontslagbrief aan de gemeenteraad voor te lezen. Een toelichting gaf de geëmotioneerde wethouder niet. Ze vindt het jammer dat ze haar karwei niet kan afmaken.

Passie

"Met hart, ziel en zaligheid heb ik mij ingezet voor deze stad om een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van de problemen in Rotterdam. Vol vuur en passie zijn we voor onze doelen gegaan en ik vind het vreselijk dat ik belangrijke dossiers niet zal kunnen afronden." Het aftreden kwam onverwacht, vooral voor De Faria zelf.

Fractievoorzitter R. Sörensen wilde niet zeggen waarom de partij nu het vertrouwen in haar heeft opgezegd. Woensdag wil de partij haar afweging toelichten.

Uitdaging

Leefbaar Rotterdam besliste niet verder te willen met de wethouder, omdat ze niet die eindresultaten behaalde die de partij voor ogen had. "De grote uitdaging waar onze stad voor staat, vraagt nu een andere bestuursstijl dan wethouder De Faria ons inziens kan invullen", stelt LR in een verklaring.

LR begrijpt de moeilijke positie van de eerste wethouder van veiligheid, zeker gezien haar positie naast de 'driehoek'. De nu behaalde resultaten op het gebied van veiligheid en zorg zorgden er echter niet voor dat de partij erop vertrouwde dat De Faria de doelen van de partij zou kunnen realiseren.

'Moedig'

Leefbaar Rotterdam noemt de verklaring van de wethouder "moedig". "Wij waarderen haar inzet in de afgelopen anderhalf jaar en haar hart voor onze stad Rotterdam", aldus de partij in de verklaring.

Leefbaar Rotterdam heeft drie wethouders in het Rotterdamse college. Behalve De Faria zijn dat Wim van Sluis die zich onder meer met de haven en milieu bezighoudt en Marco Pastors die over onder meer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting gaat.