MOSKOU/HONGKONG/PEKING - In Jekaterinburg in Rusland is mogelijk de eerste SARS-dode gevallen sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in juli de epidemie als ingedamd had verklaard. De Russische autoriteiten meldden dinsdag dat een Nieuw-Zeelander aan de gevolgen van de longziekte is bezweken. De WHO heeft het bericht niet bevestigd.

Volgens Russische artsen was de Nieuw-Zeelander op reis in Rusland ziek geworden. Hij zou zich niet hebben willen laten behandelen. Na zijn overlijden stelden artsen een infectie in de longen vast, die door SARS zou zijn veroorzaakt.

China

De Chinese autoriteiten en de WHO ontkenden dinsdag dat in China een tweede SARS-geval is vastgesteld. Een zegsman van het ministerie van Volksgezondheid sprak een bericht van een televisiezender in Hongkong tegen dat uit onderzoek is gebleken dat een 20-jarige serveerster is besmet met het SARS-virus. Eerder bleek een 32-jarige man met het SARS-virus besmet te zijn.

Civetkat

De vrouw ligt al een week ter observatie in een ziekenhuis in de stad Guangzhou in de zuidelijke provincie Guandong. Ze is mogelijk besmet door een civetkat die in het restaurant waar ze werkte, op de menukaart staat. De WHO liet weten dat ze de vrouw tot de verdachte gevallen rekent, maar dat de uitslag van het onderzoek van de patiënte nog op zich laat wachten.

Functionarissen van de gezondheidsorganisatie brachten dinsdag in Guangzhou een bezoek aan de vrouw en een 35-jarige zakenman die eveneens als verdacht geval is geregistreerd. WHO-teamleider Robert Breiman zei dat de twee patiënten het redelijk goed maken en lijken te herstellen.

Vaststellen

Bob Dietz, een andere WHO-functionaris, waarschuwde voor valse geruchten in China over nieuwe SARS-gevallen, aldus de BBC dinsdag. Dietz stelde dat het moeilijk is om met zekerheid vast te stellen of mensen SARS onder de leden hebben. De WHO-medewerker zei dat het gezondheidssysteem in het zuiden van China overlast kan raken als iedereen die met koorts het ziekenhuis binnenstapt in quarantaine wordt geplaatst.

Sinds de WHO vorig jaar zomer verklaarde dat SARS onder controle was, is bij een persoon officieel SARS vastgesteld. Het gaat om de -jarige tv-producer uit Guangdong, die vorige week het ziekenhuis mocht verlaten. De man is genezen verklaard.

Coronavirus

Chinese functionarissen berichtten dinsdag dat de man met een virusgen was besmet dat lijkt op een virusgen dat ratten bij zich hebben. Het Chinese persbureau Xinhua had eerder gemeld dat bij de man een virusgen was aangetroffen dat sterk overeenkomt met het gen van het coronavirus dat in civetkatten voorkomt. De televisieproducer is echter nooit met civetkatten in aanraking gekomen. Wel had hij in zijn huis vallen tegen ratten en muizen gezet.

Tussen november 2002 en juli 2003 overleden volgens cijfers van de WHO wereldwijd bijna achthonderd mensen aan de gevolgen van SARS.