TILBURG - Het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg moet een schadevergoeding van meer dan een half miljoen euro betalen aan het zoontje van een 29-jarige patiënte die in juli 2000 zelfmoord pleegde. De geestelijk gestoorde vrouw was toen onder behandeling in het ziekenhuis.

Dat heeft de rechtbank van Breda donderdag bepaald. De rechtbank verwijt het ziekenhuis nalatigheid. Tijdens een gymles vroeg de vrouw of ze naar de wc mocht. Hierna nam ze de benen en sprong van een woonflat in de omgeving van het ziekenhuis. Normaal gesproken zijn bij de gymles twee instructeurs aanwezig.

"Hierin is het ziekenhuis nalatig geweest" zegt een woordvoerder van de rechtbank in Breda. "Door de moeder zonder begeleiding buiten de afdeling te laten, heeft het ziekenhuis een veiligheidsnorm overschreden. Daardoor heeft de suïcide kunnen plaatsvinden" , aldus het vonnis.

Het Tilburgse ziekenhuis kon maandagmorgen niet inhoudelijk reageren op de zaak. Het bedrag aan schadevergoeding bestaat uit de kosten van levensonderhoud voor het zoontje tot zijn achttiende levensjaar. Het kind is nu twee jaar oud.