HANOI - Vietnam heeft een beroep gedaan op de Verenigde Naties om te helpen bij de bestrijding van de vogelgriep. De ziekte heeft al zeker drie mensen en meer dan anderhalf miljoen vogels het leven gekost.

"We hebben een officieel verzoek gehad van het ministerie van Landbouw om te helpen bij de aanpak van het virus", meldde een woordvoerder van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) dinsdag. Een expert van de FAO en een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen woensdag naar Hanoi afreizen.

WHO

De WHO meldde maandag dat in Vietnam twee kinderen en de moeder van een van hen zijn overleden aan de gevolgen van vogelgriep. Labaratoriumtests moeten nog uitwijzen of ook negen andere kinderen, die de afgelopen weken met symptomen werden opgenomen, aan het virus zijn overleden.

De ziekte is bij vogels begonnen in de zuidelijke provincies Tien Giang en Long An en is daarna opgedoken in de provincie Hay Ta, 1700 kilometer noordelijker. Uit voorzorg zijn toen anderhalf miljoen kippen en eenden geruimd. Andere dieren bleken niet besmet dankzij direct genomen strenge quarantainemaatregelen. Ook Japan en Thailand kampen met een epedimie. Daar zijn echter nog geen mensen ziek geworden.

Volgens deskundigen is nog niet gebleken dat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is. "Maar de gevolgen zullen niet te overzien zijn als het virus in aanraking komt met het menselijke griepvirus en een nieuw virus ontstaat. Het menselijk afweersysteem is niet bestand tegen vogelgriep", zei een woordvoerder van de WHO dinsdag.