AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk ontkent in een brief aan burgemeester Job Cohen cocaïne te hebben gebruikt. Hij reageerde op aantijgingen van columniste Heleen van Royen, die zaterdag in het Parool schreef dat de wethouder haar had verteld wel eens coke te snuiven, prostituees en de pornosite hookers.nl te bezoeken.

Voor de rest is het commentaar van Oudkerk: "geen commentaar". Uit principe wil hij niet ingaan op zijn privé-leven, maar de in opspraak geraakte wethouder wil met zijn ontkenning van harddrugsgebruik benadrukken dat hij niet de wet heeft overtreden. Wel schrijft hij op feestjes te zijn geweest, waar anderen cocaïne gebruikten.

Oudkerk reageerde op zaterdag in de Volkskrant al op de column van Van Royen, door te stellen dat hij alleen in algemene zin tegen Van Royen had geklaagd over de valkuilen die een publiek persoon op zijn weg tegenkomt.

Afgelopen weekeinde vond overleg plaats op het stadhuis van Amsterdam tussen de burgemeester, de PvdA-fractievoorzitter en Oudkerk over de kwestie, die werd geboren toen Oudkerk na een tv-uitzending eind december zich tegenover Van Royen beklaagde over zijn publieke functie. Het Parool meldde maandag dat Oudkerk een getuige zou hebben van het gesprek met Van Royen, die hem geheel van blaam zou kunnen zuiveren.

Van Royen verklaarde maandagavond in de uitzending van NOVA nog steeds achter 'de feitelijke weergave' van haar verhaal te staan. Ze zei niets van Oudkerk of een advocaat te hebben gehoord.

Woensdag zullen tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen worden gesteld over de column en de rol van Oudkerk. De website hookers.nl heeft sinds verschijning van de column een record aantal bezoekers geregistreerd.