LONDEN - Een van de grootste massamoordenaars uit de geschiedenis, Harold Shipman, heeft zichzelf in een Britse cel van het leven beroofd. Gevangenisbewaarders troffen de voormalige huisarts, die de naam Doctor Death meekreeg, dood aan in de gevangenis van Wakefield. Hij had zichzelf verhangen.

Een rechtbank veroordeelde Shipman in 2000 voor in elk geval vijftien moorden tot vijftien maal levenslang. Shipman zou echter verantwoordelijk zijn geweest voor de dood van meer dan tweehonderd van zijn patiënten, zo bleek twee jaar geleden na officieel onderzoek.

In zijn praktijk in het dorp Hyde, niet ver van Manchester, injecteerde Shipman veel van zijn slachtoffers, veelal oudere patiënten, met een dodelijke hoeveelheid morfine of heroïne. Hij pleegde de moorden over een periode van 23 jaar, maar heeft altijd ontkend.

De gevangenisbewaarders vonden Shipman dinsdagochtend rond twintig over zeven (Nederlandse tijd). Pogingen hem te reanimeren hadden geen effect. Shipman werd officieel dood verklaard om tien over tien, zo maakte een woodvoerster van het Britse gevangeniswezen bekend.

Volgens de BBC zou Shipman zich hebben opgehangen met zijn beddengoed. De dienst voor het gevangeniswezen stelt een onderzoek in naar zijn dood. "Sinds hij arriveerde in Wakefield op 8 juni heeft Shipman nooit onder toezicht gestaan wegens vermeende zelfmoordneigingen. Hij zat in een normale cel onder een normaal regime", aldus de dienst.