DEN HAAG - Pim Fortuyn zegt nog geen namen van andere kandidaten te hebben voor zijn nieuwe partij. Vrijdag heeft hij zijn nieuwe partij 'Lijst Pim Fortuyn' persoonlijk bij de Kiesraad aangemeld voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen.

"Het is een hell of a job, dat bij elkaar zoeken van kandidaten", zei de voormalige lijsttrekker van Leefbaar Nederland tijdens een kort bezoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. De Kiesraad beslist woensdag of hij de voorgestelde partijnaam toelaat.

Fortuyn zei desgevraagd dat hij zich niet bevrijd voelt na de breuk met Leefbaar Nederland. "Ik vind dit verschrikkelijk. Maanden heb ik samengewerkt met het campagneteam. Nu kan ik van de grond af aan opnieuw beginnen. En dan ook nog onder een enorme tijdsdruk." De Rotterdammer liet weten dat de gebeurtenissen sinds afgelopen zaterdag hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. "Het heeft me diep, diep geraakt, dat mogen de mensen best weten. Maar ik ben niet verslagen."

Geldschieters

Ondertussen is het aantal Leefbaar Nederland-geldschieters die hun geld terug eisen omdat Fortuyn uit die partij is gezet, gegroeid tot vijf. De teleurgestelde donateurs willen samen "pakweg een half miljoen gulden" terug, aldus hun advocaat Pit. De raadsman heeft nog geen contact gehad met de tegenpartij. Pit heeft beslag laten leggen op de bankrekening van Leefbaar Nederland.

Fortuyn zegt zelf dat hij niets te maken heeft met de actie van de geldschieters. "Het is mijn geld niet." Het programma van de nieuwe politieke partij zal volgens Fortuyn een fors aantal overeenkomsten vertonen met het program van Leefbaar Nederland.

Fortuyn stelde vast dat hij met zijn uitspraken over het vreemdelingenbeleid de achilleshiel van de Nederlandse samenleving heeft blootgelegd. Hij zei verder dat hij afgelopen weekeinde in De Volkskrant niets nieuws heeft gezegd. Desondanks wilde hij niet verder ingaan op het controversile onderwerp. "Over het vreemdelingenbeleid gaan we het voorlopig niet meer hebben."

Op 14 maart wordt duidelijk wat de partij van Fortuyn precies wil met Nederland. Op die dag verschijnt een nieuw boek van de hand van de oprichter. "In dat boek geef ik aan hoe de problemen kunnen worden aangepakt en op termijn opgelost", aldus Fortuyn. "Ik zal Paars ter verantwoording roepen."

/NIEUWSHarry Mens eist geld terug van Leefbaar Nederland