DUBLIN - Nederland en Luxemburg zijn de enige van de huidige Europese lidstaten die de mensenrechten voldoende respecteren. Amnesty International gaf de andere lidstaten maandag een tik op de vingers. Volgens de organisatie kan de Europese Unie andere landen niet geloofwaardig gispen, als de EU-landen zelf de mensenrechten schenden.

Amnesty International publiceerde in de Ierse hoofdstad Dublin een reeks aanbevelingen voor een beter mensenrechtenbeleid. Ierland is gedurende het eerste halfjaar van 2004 voorzitter van de Unie. Daarna volgt Nederland.

Amnesty oordeelt dat verscheidene landen arrestanten slecht behandelen. Ze verwijt de EU-landen dat ze de rechten onvoldoende beschermen van ingezetenen die gevangen zitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay in Cuba.

Ernstige schending

De Duitse uitzetting van Tsjechen naar Rusland, het gebruik van elektrische schokken door de Griekse politie en de Spaanse bestrijding van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, kunnen volgens de mensenrechtenorganisatie niet door de beugel. Groot-Brittannië zou zich zelfs schuldig hebben gemaakt aan "ernstige schending van de mensenrechten" in de reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

"De EU-mensenrechtenmachine lijkt stoom te verliezen", zei Amnesty-directeur Dick Oosting van het Brusselse kantoor. "Het is niet genoeg dat de EU buitenshuis mensenrechten predikt. Europa moet eerst de hand in eigen boezem steken."