DEN HELDER - Drie mijnenjagers en een hydrografisch opnemingsvaartuig van de Koninklijke Marine zijn maandagmiddag vanuit de haven van Den Helder vertrokken om de zoektocht naar 63 losse vaten met giftig arseenpentoxide op de Noordzee voort te zetten.

De zoektocht werd donderdag afgebroken toen de weersomstandigheden te slecht werden. Dit gebeurde nadat met sonarapparatuur op de zeebodem een klein aantal objecten was aangetroffen, dat met een draadgeleid onderwatervaartuig nog definitief moet worden geïdentificeerd.

De berging van de drie gifcontainers is nog niet hervat. Ook deze werkzaamheden moesten vorige week worden afgebroken vanwege de ruwe zee. Gezien de weersverwachting houdt Rijkswaterstaat er rekening mee dat het nog een week duurt voordat de bergingsvaartuigen weer kunnen uitvaren.

Vis

De Voedsel- en Warenautoriteiten hebben maandag een grote partij vis vrijgegeven, afkomstig uit de zone rond de plek in de Noordzee waar de drie gezonken containers en vermoedelijk ook de vaten met giftig arseenpentoxide liggen.

Een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteiten zegt dat het onderzoek naar de vis tijdens het weekeinde is afgerond en dat er geen verdachte stoffen in zijn aangetroffen.

Havens

De vis werd eind vorige week afgeleverd in de havens van Den Helder, Harlingen en Lauwersoog en de Eemshaven en was afkomstig van veertien kotters. In totaal ging het om 25.000 kilo vis uit verdacht gebied, die door de Algemene Inspectie Dienst (AID) werd verzegeld.

De gifcontainers zijn afkomstig van de Andinet, die ze verloor tijdens de storm van 21 december. In totaal bevinden zich in de containers, die al wel zijn gelokaliseerd, 630 vaten met elk 100 liter pesticide.

Tijdens de storm is naar schattng ook zo'n 5000 liter arseenpentoxide in zee gestroomd.