DEN HAAG - De VVD-Kamerleden Balemans en Griffith hebben kritiek op uitspraken van procureur-generaal De Wijkerslooth over de zaak van de Nederlandse marinier die ervan verdacht wordt eind vorig jaar in Irak iemand te hebben doodgeschoten. De Wijkerslooth verdedigde in het tv-programma NOVA de aanhouding van de man, die zich niet aan de geweldsinstructies zou hebben gehouden.

De twee VVD'ers willen van minister Donner van Justitie weten of De Wijkerslooth heeft gehandeld in strijd met de gedragscode van het Openbaar Ministerie om terughoudend te zijn met publieke mededelingen in gevoelige zaken. In schriftelijke vragen aan de bewindsman dringen ze aan op maatregelen om een dergelijk optreden in de toekomst te voorkomen.

De marinier werd vorige week op last van de rechter-commissaris vrijgelaten. Volgens zijn advocaat is er geen sprake van dat hij gericht zou hebben geschoten. De Wijkerslooth kondigde echter aan dat het onderzoek naar de man onverminderd verdergaat.

De militaire vakbonden hebben eerder al scherpe kritiek geuit op het optreden van het OM in deze zaak. Ook D66-kamerlid Bakker sprak van "een enorme zeperd".