HAARLEM - Jerry Lampen is winnaar van de Zilveren Camera . Lampen, werkzaam voor persbureau Reuters, is tevens fotojournalist van het jaar geworden. Dat is maandag bekendgemaakt in Haarlem. De fotograaf was in 2002 ook al fotojournalist van het jaar.

Lampen krijgt de Zilveren Camera voor zijn foto van wegvluchtende Iraakse vrouwen in Basra, net voordat de Britten daar binnenvallen.


De foto is genomen in Basra en laat zien is hoe Irakezen het zuidelijk deel van de stad ontvluchten

ANP-fotograaf Robin Utrecht was vorig jaar winnaar van de Zilveren Camera. Hij kreeg de prijs voor zijn foto van de neergeschoten Pim Fortuyn op een parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum.

Voor de Zilveren Camera werden dit jaar ruim 6600 foto's ingezonden. Volgens de jury was de kwaliteit in 2003 minder groot dan in voorgaande jaren. Deels komt dat omdat het binnenlandse nieuwsjaar minder heftig was dan in 2002 (moord Fortuyn), deels omdat de tijdsdruk en het budget van opdrachtgevers zorgt voor vervlakking, zo liet de jury via de Haarlemse burgemeester Pop weten. Hij reikte de prijzen uit.

Jerry Lampen (42) heeft de Zilveren Camera gewonnen met een foto uit Basra waarop te zien is hoe Irakezen het zuidelijk deel van de stad ontvluchten. Op de voorgrond is een jonge vrouw met haar kind te zien, met op de achtergrond vuur en rook. De sfeer is dreigend.

Een beeld dat volgens de jury uitdrukking geeft aan de onzekerheid en chaos van dat moment. "Geen foto die de oorlog in Irak probeert samen te vatten (als dat al mogelijk is), maar een beeld dat voor de kijker de oorlog voelbaar maakt, fysiek maakt. Een beeld vol dynamiek en een enorme zuigkracht. Een plaat die de aandacht trekt en gevangen houdt."