AMSTERDAM - Het lichaam van een Afghaans jongetje dat wordt gewassen en in een doek gewikkeld voor zijn begrafenis. Deze zwart-wit foto van de Deense fotograaf Erik Refner is vrijdag gekozen tot World Press Photo 2001. Refner maakte de foto in juni in een vluchtelingenkamp in Pakistan voor de krant Berlingske Tidende.

Bekijk video

De jury koos uit 49.235 foto's van 4171 fotografen uit 123 landen. De prijzen in de negen categorieën werden verdeeld over fotografen uit negentien landen. Voor Nederlandse fotografen was geen prijs weggelegd.

Veel foto's van het World Trade Center in New York en de strijd in Afghanistan na de aanslagen in de Verenigde Staten vielen in de prijzen. De winnende foto is overigens voor die tijd gemaakt. De plaat van Refner maakte onderdeel uit van een serie, die in de categorie 'mensen in het nieuws series' de tweede prijs won.

In de categorie hard nieuws won de Franse fotograaf Luc Delahaye de eerste prijs met een foto van troepen van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan die worden overvallen door Talibanstrijders. In de nieuwsserie won de Amerikaan Robert Clark met een serie van het vliegtuig dat op de zuidelijke WTC-toren stort. De prijs voor sport gaat ook naar een Amerikaan, Fred Vuich, met een foto van golfspeler Tiger Woods.

Algemeen nieuws

In de categorie algemeen nieuws zijn de dwaze moeders van Argentinië op het Plaza del Mayo terug te vinden op de eerste plaats. De foto is in december gemaakt door de Argentijn Carlos Barria Moraga voor La Nacion. De eerste prijs algemeen nieuwsseries gaat naar Paolo Pellegrin uit Italië. Hij maakte een serie van een burgerpatrouille met Algerijnse anti-terrorismestrijders.

kende een verrassende World Press Photo. Het oog van de jury viel unaniem op de foto van een gezinstafereel in Texas van de Amerikaanse Lara Jo Regan. Geen hard nieuws, maar de winnaar van de categorie dagelijks leven.

De World Press Photo wordt gezien als de belangrijkste internationale prijs voor persfotografie. Refner ontvangt zijn prijs en 10.000 euro op 21 april van burgemeester J. Cohen van Amsterdam. Vanaf 22 april zijn de winnende foto's te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.