KAAPSTAD - De in Zuid-Afrika vermiste Nederlandse studente Marleen Konings (24) leeft en de oplossing voor haar vermissing is nabij. Dat heeft voorzitter Albert van Oudheusden van de uitwisselingsorganisatie waarmee de studente in Zuid-Afrika is, maandag gezegd.

"We zijn zeer positief en gaan ervan uit dat Marleen leeft. We zijn nabij een mogelijke oplossing", zei Van Oudheusden. Met de politie in Kaapstad is maandagochtend vanwege de ontwikkelingen besloten tot een radiostilte, lichtte de voorzitter van Uitwisseling Nederland Suid-Afrika (UNSA) toe.

De politie heeft zondag via de landelijke media een compositietekening verspreid van de man met wie Marleen Konings voor het laatst is gezien. Dit heeft volgens Van Oudheusden nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd. Wel is volgens hem duidelijk wie voor de politie verdacht zijn in het onderzoek. Een politiewoordvoerder verklaarde maandag dat de man op de compositietekening officieel nog geen verdachte is.

Konings

Konings werd eind december voor het laatst gezien in een ziekenhuis op het platteland, ongeveer 150 kilometer ten oosten van Kaapstad. Ze was daar wegens een voedselvergiftiging. De Nederlandse zou met de Zuid-Afrikaanse man, Rob Cowley, zijn vertrokken in een gehuurde auto. De politie zei maandag dat nog niets duidelijk is over de verblijfplaats van de Nederlandse studente.

Marleen Konings loopt sinds augustus stage bij een hbo-opleiding in Kaapstad. De leerlinge van Saxion Hogescholen in Enschede volgt een multimediastudie en is voor een half jaar in Zuid-Afrika. De kerstperiode is in Zuid-Afrika de tijd van de zomervakantie. De Nederlandse gebruikte haar vrije tijd voor een rondreis door het land. "Tegen alle instructies in, ging ze alleen op pad", aldus Van Oudheusden.

Foto's

Onder meer haar ouders, zus, oom en studiegenoten zijn in Zuid-Afrika om naar Marleen Konings te zoeken. Ze hebben op eigen initiatief foto's van de studente verspreid. De samenwerking met de politie in Kaapstad is volgens Van Oudheusden goed. Aan het eind van maandagmiddag is er opnieuw overleg tussen UNSA, de politie en de familie Konings.