UTRECHT - Kardinaal Simonis ziet volgens zijn woordvoerder geen aanleiding te reageren op de uitlatingen van kardinaal Danneels over het gebruik van condooms binnen de context van het huwelijk. Datzelfde standpunt heeft Simonis, aartsbisschop van Utrecht, enkele jaren geleden ook al eens verwoord, aldus de woordvoerder.

Danneels, aartsbisschop van Mechelen en Brussel, sloot zondagavond in het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt het gebruik van condooms in bepaalde gevallen niet uit. Als een seropositieve man met zijn vrouw wil vrijen, dan moet hij een condoom gebruiken, zei Danneels. Anders zou die man zondigen tegen het vijfde gebod: Gij zult niet doden.

Condooms

In 2000 toonde Simonis in hetzelfde programma begrip voor religieuzen in Afrika die uit wanhoop condooms verstrekken om het aantal aidsslachtoffers te beperken. Ook Simonis noemde toen het voorbeeld van een vrouw die met haar seropositieve man seks heeft.

Het uitdelen van condooms kan volgens Simonis op korte termijn mensenlevens schelen. Maar als de hoofdoorzaak van de aidsepidemie, vrijheid in seksueel verkeer, niet wordt aangepakt, dan zullen volgens de kardinaal op langere termijn veel meer slachtoffers vallen. Simonis citeerde toen een Afrikaanse bisschop die had gezegd: "Afrika wordt niet gered door latex, maar door menselijke waardigheid".