MAASTRICHT - De Chinese politie heeft donderdag een Nederlandse aanhanger van de verboden religieuze beweging Falun Gong gearresteerd. Het gaat om de 28-jarige Egon Knapen uit Breda, die als software engineer voor Siemens in München in Duitsland werkt.

Dat heeft voorzitter P. Houben van de Falun Gong Stichting Nederland

De politie arresteerde in totaal ongeveer veertig westerse aanhangers van Falun Gong toen ze spandoeken uitrolden en protesteerden tegen het verbod op de beweging in 1999.

Eerste keer

Volgens ooggetuigen is de Nederlander apart van de rest van de groep opgepakt, zei Houben. Over zijn verblijfplaats en situatie is volgens hem nog niets bekend. De meeste arrestanten zouden op het vliegtuig naar huis zijn gezet. Of dat bij Knapen ook is gebeurd, wist Houben niet. Het is volgens hem de eerste keer dat een Nederlandse beoefenaar van Falun Gong in China is opgepakt.

Onder de arrestanten bevond zich ook een Belg, de 30-jarige Matthias Slaats uit Gent. Volgens Nicolas Schols, voorzitter van de Belgische Falung Gong, is die inmiddels weer naar België teruggekeerd. Ook hij had nog geen nieuws van de Nederlander, maar hij vermoedt dat die ook op het vliegtuig naar huis zal worden gezet.

Schols had van aanhangers vernomen dat de arrestaties bijzonder gewelddadig waren verlopen. "Onze mensen werden geschopt en geslagen, bij een vrouw werden de haren uit het hoofd gerukt. Wij zijn ons nu op tegenmaatregelen aan het beraden" aldus Schols.

Waarheid

Falun Gong combineert lichaams- en meditatietechnieken en ideeën uit het boeddhisme en het taoïsme. Het doel daarvan is de mens steeds verder in overeenstemming te brengen met Zhen-Shan-Ren (waarheid-mededogen-verdraagzaamheid), het grondbeginsel van het universum.

Nederland telt volgens Houben enkele tientallen beoefenaars. Wereldwijd zijn het er volgens Falun Gong zelf ruim honderd miljoen.