KABUL - Het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden zit volgens de Afghaanse autoriteiten achter de moord op de Afghaanse minister van Toerisme, Abdul Rahman. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie in de hoofdstad Kabul vrijdag meegedeeld.

"Het was een poging van Al-Qaeda om het vredesproces en het werk van de regering te saboteren", aldus de woordvoerder. Abdul Rahman werd donderdag op het vliegveld van Kabul vermoord door een menigte woedende pelgrims nadat het gerucht de ronde had gedaan dat de minister een pelgrimsvlucht naar Saudi-Arabië had geannuleerd.

Hij zou het vliegtuig willen gebruiken om met zijn gezin naar India te vliegen. De naar schatting duizend pelgrims hadden al twee dagen in de bittere koude gewacht op een vliegtuig naar de heilige stad Mekka omdat een aantal vluchten was vertraagd.

Waarom Rahman naar de luchthaven was gegaan, is niet duidelijk. Mogelijk wilde hij de boze pelgrims tot bedaren brengen, maar op het vliegveld werd hij aangevallen. Zijn lijfwachten en de politie slaagden er niet in hem te ontzetten. De minister overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Onderzoek

De woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat journalisten de gebeurtenissen op het vliegveld hadden gefilmd en dat die opnamen nu worden bestudeerd. "Het onderzoek duurt voort. Wij zullen degenen arresteren die deze moord op hun geweten hebben. Maar eerst moeten wij erachter komen wie de aanstichter van het complot is."

Abdul Rahman wordt zaterdag in de hoofdstad Kabul begraven. De toegang tot de luchthaven van Kabul was vrijdagochtend nog afgesloten.

De directeur van de nationale Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana zou donderdag eveneens zijn aangevallen op het vliegveld van Kabul. Dat heeft vrijdag een regeringswoordvoerder meegedeeld.

Volgens hem is Ruhallah Aman in elkaar geslagen en ligt hij nog steeds in het ziekenhuis. Dat incident zou zijn gebeurd kort voordat minister Rahman werd vermoord.

/NIEUWS'Afghaanse minister vermoord door meute'