TEL AVIV - Circa 120.000 mensen hebben volgens opgave van de politie zondagavond in Tel Aviv betoogd tegen de mogelijke ontmanteling van enkele joodse nederzettingen in Palestijns gebied. De rechtse betogers, onder wie veel kolonisten, eisten dat premier Sharon trouw blijft aan de pro-nederzettingen-koers die hij tot dusver steeds heeft gevaren.

Volgens de krant Haaretz waren er verscheidene ministers uit Sharons coalitieregering bij de manifestatie op het Rabinplein.

De eerste minister van de joodse staat heeft de afgelopen weken bij herhaling gezegd dat hij niet uitsluit dat er nederzettingen zullen worden ontmanteld. Deze in rechtse kringen zeer omstreden stap is onderdeel van een plan van Sharon in geval van uitblijvend succes in het vredesproces eenzijdige stappen te nemen.

Die voorzien onder meer ook in de volledige aanleg van een veiligheidsmuur, die er al deels ligt en die flinke happen Palestijns land opslokt. Kleinere nederzettingen die buiten de 'muur' liggen en niet te beschermen zijn zouden dan mogelijk verplaatst of ontruimd moeten worden.