BELGRADO - De voormalige Joegoslavische president Milosevic zal geen zetel krijgen in het Servische parlement. Bij de parlementsverkiezingen in Servië van eind december voerde hij de lijst van de SPS aan.

Dit heeft een hoge functionaris binnen de Socialistische partij van Milosevic zondag gezegd. De ex-president staat momenteel terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Ivica Dacic maakte bekend dat het bestuur van de partij zondag unaniem heeft besloten om Milosevic niet een van de 22 zetels toe te kennen die de partij bij de kiesgang binnen heeft gehaald. Dacic zei dat beslissing gebaseerd was op 'juridische en politieke' motieven.

"Juridisch kan hij niet eens in het parlement worden gekozen, omdat hij bij de eerste zitting niet kan worden beëdigd, simpelweg omdat hij afwezig is", aldus Dacic. "Politiek gezien is het nutteloos om 21 in plaats van 22 afgevaardigden te hebben."

Zonder overleg

Dacic meldde verder dat de beslissing genomen was zonder overleg met Milosevic zelf. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de ex-president in december verboden om met zijn partij te communiceren. Hij mocht voor een periode van zeker een maand slechts contact hebben met zijn naaste familieleden en juridische vertegenwoordigers.

Zondag arresteerde de door de NAVO geleide stabilisatiemacht SFOR in Bosnië een man die hulp zou hebben verleend aan een persoon die door het Tribunaal is aangeklaagd. Het gaat waarschijnlijk om Bato Tesic, een sympathisant van de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, meldden de lokale media.