PALE - Militairen van de door de NAVO geleide stabilisatiemacht SFOR in Bosnië hebben zondag een man gearresteerd die hulp zou hebben verleend aan een persoon die door het Joegoslavië Tribunaal is aangeklaagd.

Dit heeft een woordvoerder van SFOR zondag laten weten. Het gaat waarschijnlijk om Bato Tesic, een sympathisant van de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, meldden de lokale media.

De arrestatie had plaats tijdens een uitgebreide zoekactie van SFOR in de stad Pale in de Republika Srpska, de Bosnisch-Servische entiteit in Bosnië-Herzegovina. De militairen zochten sinds zaterdag naar iemand die 'door het Joegoslavië Tribunaal is aangeklaagd'.

Een woordvoerder liet later weten op Karadzic te doelen. Maar SFOR zou ook kunnen zoeken naar ex-legerleider Mladic, van wie bekend is dat hij al lange tijd ernstig ziek is. SFOR ging tot de zoekactie over, nadat er informatie was binnengekomen dat een aangeklaagde mogelijk in een ziekenhuis was opgenomen.

Karadzic

De Bosnisch-Servische politie nam deel aan de operatie, waarbij onder meer de woning van de familie Karadzic in Pale is doorzocht. Verder zijn gezondheidsinstellingen en een kerk doorzocht. Zaterdag meldden ooggetuigen dat militairen posities hadden ingenomen bij een radiostation dat eigendom is van Karadzic' dochter Sonja.

De 58-jarige Karadzic is op de vlucht sinds het tribunaal hem wegens oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en volkerenmoord tijdens de oorlog in Bosnië heeft aangeklaagd. Hij trad op bij de val van Srebrenica en wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op duizenden mosliminwoners van die stad.

Srebrenica

Ratko Mladic is een van de meestgezochte verdachten van het tribunaal. Hij is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica. Net als veel andere Bosnisch-Servische officieren is Mladic tot 1992 lid geweest van het Joegoslavische Volksleger.