TULKAREM - Israëlische militairen zijn vrijdagochtend het autonome Palestijnse dorp Saida in de omgeving van de stad Tulkarem en het dorp Jabah ten zuiden van Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Daarbij is zeker een dode gevallen en vermoedelijk ook een aantal gewonden.

Ooggetuigen uit Saida meldden dat tien tot twintig tanks, die luchtsteun kregen van helikopters, naar alle kanten schoten. Daarbij zijn volgens Palestijnse bronnen een dode en een aantal gewonden gevallen. Een aantal woningen werd getroffen door schoten.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten is de gedode Palestijn een extremist. Er is een nog onbekend aantal aanhoudingen verricht.

Ooggetuigen meldden dat de militairen een huis hebben vernield dat toebehoorde aan een lid van de radicale beweging Islamitische Jihad. De inval volgde op een schietpartij in de Gazastrook op donderdagavond, waarbij drie Israëlische militairen werden gedood.

De aanslag is opgeëist door de radicale Hamasbeweging en een gewapende groepering van de Fatahbeweging van de Palestijnse president Arafat. Het zou gaan om een vergelding voor de dood van vijf Palestijnse politiemannen die woensdag bij een inval van de Israëlische strijdkrachten in de Gazastrook om het leven kwamen.

/NIEUWSMidden-Oosten