WASHINGTON - Noord-Koreaanse functionarissen hebben de leden van een Amerikaanse delegatie tijdens een bezoek aan de nucleaire installatie van Yongbyon opgewerkt plutonium laten zien. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post zondag gemeld. Plutonium is het belangrijkste onderdeel voor kernwapens.

De krant baseert zich op een Amerikaanse functionaris die op de hoogte is van bijzonderheden over het bezoek aan Noord-Korea. "De Noord-Koreaanse functionarissen hebben de deskundigen verteld dat het getoonde materiaal niet in een nucleair wapen is verwerkt en dat het land bereid is het te 'bevriezen' om de crisis rond de nucleaire ambities van Pyongyang op te lossen."

'Nucleaire afschrikkingsmacht'

De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden zaterdag dat het land een vijfkoppige delegatie van Amerikaanse wetenschappers zijn 'nucleaire afschrikkingsmacht' had getoond. Bijzonderheden gaven zij niet. "Zoals iedereen weet hebben de Verenigde Staten de DPRK (Noord-Korea) ertoe gedwongen een nucleaire afschrikking te maken. We hebben die deze keer getoond aan Lewis en zijn gezelschap", aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde eraan toe dat Pyongyang met deze stap de 'dubbelzinnige informatie' over zijn 'nucleaire activiteiten' uit de wereld wil helpen, waardoor een oplossing van de kwestie dichterbij komt.

"We zijn in Yongbyon geweest", zei delegatielid John Lewis zaterdag op de luchthaven van Peking bij zijn terugkeer uit Noord-Korea, waar hij vijf dagen is geweest. "We werden uitgenodigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. We hadden een lijst met al onze verzoeken gestuurd en die hebben ze allemaal ingewilligd", zei hij. De delegatieleden spraken met wetenschappers, militairen en diplomaten.

Lewis en een ander lid van de delegatie, de atoomgeleerde Sig Hecker, gaven geen details over het bezoek. Hecker zei zich verplicht te voelen eerst de Amerikaanse regering in te lichten.

Die heeft eerder te kennen gegeven niets van doen te hebben met het bezoek. Lewis zei het 'volledige verhaal' over 'ongeveer een week' naar buiten te brengen. Het stalinistische bewind verklaarde dinsdag dat het geen kernwapens zal testen en produceren en dat het zijn nucleaire faciliteiten bevriest. Het land sprak van een forse concessie aan de Verenigde Staten.