HONGKONG - Eén van de leiders van de studentenbetoging op het plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen) in 1989 in Peking is op bezoek in Hongkong. Het is voor het eerst dat Wu'er Kaixi het gebied bezoekt sinds het in 1997 weer onder Chinese souvereiniteit kwam. Dat hebben Chinese media zondag gemeld.

De nu 35-jarige Wu'er vluchtte uit China na de studentenbetoging voor hervormingen in de nacht van 3 op 4 juni. Hij ging eerst naar het toen nog autonome Hongkong en vervolgens via Frankrijk en de Verenigde Staten naar Taiwan, waar hij sinds zes jaar woont. Hij is in Hongkong voor de begrafenis van popzangeres Anita Mui, die een belangrijke rol speelde in de fondsenwerving voor de democratische beweging van de studenten.

Thuiskomen

Wu'er zei zaterdagavond bij aankomst in Hongkong te hopen dat 'dit een eerste stap is van een lange terugreis voor de dissidenten van Tiananmen'. "Ik zeg tegen Peking, ik zeg tegen (president) Hu Jintao: laat ons thuiskomen."

De South China Morning Post verwelkomde zondag in een commentaar de komst van Wu'er. De krant schreef dat de autoriteiten van Hongkong eerder leden van de spirituele beweging Falungong en de mensenrechtenactivist Harry Wu niet binnen hadden gelaten. "Dat wekt de indruk dat de regering een zwarte lijst heeft van mensen die er niet in mogen", aldus de krant. Dat deze dissident toegang is verschaft duidt volgens de South China Morning Post mogelijk op 'een wijzere benadering'.

Sinds militairen de studentenbetoging in 1989 bloedig neersloegen, houden de Chinese autoriteiten nog altijd honderden mensen vast. Meer dan 1500 mensen werden in de nasleep van de actie veroordeeld tot straffen van meer dan vijftien jaar. Van hen zitten er volgens het in Hongkong gevestigde Chinese Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie nog ongeveer vijfhonderd gevangen.