BAGDAD - Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) vindt het besluit van de Verenigde Staten om de voormalige Iraakse president Saddam Hussein tot krijgsgevangene te verklaren 'juridisch aanvaardbaar'. Een woordvoerster van het ICRC zei zaterdag dat de status van krijgsgevangene voor Saddam mogelijk is, omdat hij opperbevelhebber van de Iraakse strijdkrachten was.

De organisatie wijst erop dat Saddam na de beslissing van de VS ook behandeld moet worden volgens de regels van de Derde Conventie van Genève over krijgsgevangenen. Daarin staat onder meer dat een krijgsgevangene die weigert op vragen te antwoorden, niet mag worden bedreigd of beledigd of onderworpen aan onaangename behandeling of marteling.

Crimineel

Bovendien moet het Rode Kruis Saddam kunnen bezoeken en moet hij in de gelegenheid gesteld worden boodschappen van zijn familie te ontvangen, aldus de woordvoerster. Het Rode Kruis hoopt hem binnen enkele weken te zien, aldus een zegsman van de organisatie tegen het Zwitserse persbureau SDA. Eind december is hiervoor al een aanvraag ingediend.

De Iraakse regeringsraad heeft zaterdag duidelijk gemaakt dat zij geïrriteerd is over het besluit van het Amerikaanse ministerie van Defensie om Saddam de status van krijgsgevangene te geven. De voorzitter van de justitiecommissie van de raad, Dara Nourreddin, zei dat daarover niet met de raad is overlegd. Hij vindt het vreemd dat iemand die na het einde van de oorlog is opgepakt, toch krijgsgevangene kan zijn.

Voor de regeringsraad verandert er niets, benadrukte Nourreddin. "Wij trekken ons niets aan van de verklaring van het Pentagon. Hij is een crimineel. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan misdrijven tegen Irakezen en hij zal door Irakezen worden berecht."