JOHANNESBURG - De VN-top over een beter milieu en duurzame ontwikkeling is maandag in Johannesburg in Zuid-Afrika officieel begonnen. Regeringsfunctionarissen en diplomaten uit tientallen landen praten de komende veertien dagen over duurzame ontwikkeling en betere bescherming van het milieu en strijd tegen de armoede.

Waarnemers zijn pessimistisch over de vooruitzichten van de top. Tijdens gesprekken dit weekeinde is het de deelnemers uit rijke landen en ontwikkelingslanden niet gelukt om nader tot elkaar te komen en afspraken te maken. Een van de grootste struikelblokken is de aanpak van de armoede. De Europese Unie wil daarover afspraken maken, maar de Verenigde Staten weigeren nieuwe multilatere verdragen aan te gaan.

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki zei zondag dat de conferentie een uitgelezen kans biedt om een einde te maken aan "wereldwijde apartheid". "Dit is een wereld waar een rijke minderheid geniet van een onovertroffen niveau van consumptie, comfort en welvaart.

Terwijl een arme meerderheid dagelijkse heeft te maken met grote ontberingen", aldus Mbeki. Om deze praktijk te doorbreken, is volgen hem dezelfde wereldwijde inzet vereist, die in 1994 ook het systeem van apartheid hielp verslaan.

De conferentie in Johannesburg is een vervolg op de eerste VN-milieutop uit 1992 in Rio de Janeiro. Toen werden meer dan 2500 aanbevelingen gedaan. De meeste hiervan zijn niet uitgevoerd.