ROERMOND - De kades en dijken die na de overstromingen van in Zuid- en Midden-Limburg werden aangelegd, hebben de eerste test doorstaan. Ze weerstonden donderdag het snel wassende Maaswater. Slechts op twee plaatsen lekte het een beetje. Deze lekken waren volgens de Regionale Brandweer in Maastricht niet zorgelijk.

Wel liepen nogal wat wegen onder. Inwoners van Itteren en Borgharen werden donderdagochtend in legertrucks over de ondergelopen toegangswegen naar hun werk in Maastricht gebracht. De bewoners van het buurtschap de Weerd bij Roermond konden op een huifkar stappen die door een trekker over de waterige wegen werd getrokken.

De Maas kreeg donderdag in Maastricht tijdens de piek 2500 kubieke meter water per seconde te verwerken. Normaal is dat 200. De nieuwe waterkeringen weerstonden de druk succesvol. Ook de Roer kolkte behoorlijk. De rivier, normaal goed voor circa 10 kubieke meter per seconde, kreeg donderdag 110 kuub te verwerken. In de loop van de dag begon de waterstand in het zuiden iets te zakken.

Het Waterschap Roer en Overmaas in Sittard toonde zich tevreden. "De 73 kilometer nieuwe dijk en kades, na 1995 aangelegd, hebben het goed doorstaan", zei een woordvoerder. Een woordvoerder van de gemeente Maastricht bevestigde dit. "Waterstanden die in 1995 nog een noodsituatie veroorzaakten, kunnen nu zonder veel problemen worden verwerkt."

In het Maasdorpje Nattenhoven (gemeente Stein) zorgden mollen in de dijk donderdag voor wat onrust. De inwoners vreesden dat de dijk in een molshoop veranderd was, waarmee het hoge water korte metten zou maken. Het Waterschap Roer en Overmaas verklaarde dat de mollen niet diep genoeg graven om de dijk in gevaar te brengen. In Borgharen zakte een stukje kade 7 centimeter weg door een defecte las. Ook daar leverde dat geen problemen op.

Roermond

In Roermond zette een grote kraan van het bedrijf Mammoet grote schotten van 9 bij 2 meter in de Roer om overstroming van de historische binnenstad te voorkomen. De Roer werd via de Hambeek, een zijtak, omgeleid om overstroming van het centrum te voorkomen. Bij de monding kwamen schotten om terugstromen van de hoge Maas in de Roer te verhinderen.

Al met al overheerste donderdag tevredenheid en opluchting. Het Waterschap Roer en Overmaas maakte van de gelegenheid gebruik: het wordt tijd dat staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat een anderhalf jaar oude afspraak nakomt en met geld over de brug komt voor beheer en onderhoud van de opgehoogde kades.

Venlo

De hoogwatergolf zal vrijdag tegen de demontabele kadewanden in Venlo aandrukken. Zonder deze wanden, door het Waterschap Peel en Maasvallei donderdag geplaatst, zou het centrum van Venlo onderlopen. Het schap heeft verder sinds de overstromingen van 1993 en 1995 zo'n 74 kilometer nieuwe kades langs de Maas aangelegd, ten noorden van Roermond tot aan Gennep.

In Venlo en Well zijn inmiddels honderden meters demontabele damwanden opgestapeld tegen het hoge water. In Arcen gebeurt dat vrijdagmorgen. Het waterschap heeft pompen klaar staan voor zestig verschillende locaties. De meesten draaien al, zoals in Neer, Baarlo, Blerick en Broekhuizen.

De problemen met het hoge water in de Maas zijn ontstaan na zware regenval in België. Donderdag begon het peil van de Waalse rivieren hier en daar te zakken. Er wordt nog maar weinig regen verwacht.

/NIEUWSLimburg bereidt zich voor op hoogwater