DEN HAAG - Enkele honderden mensen van Iraanse afkomst hebben zaterdagmiddag in Den Haag de slachtoffers van de aardbeving in Iran herdacht. De Iraniërs kwamen bijeen bij het gebouw van het Nederlandse Rode Kruis aan het Leeghwaterplein.

Een in Nederland wonende jongen die door de aardbeving ongeveer zestig familieleden verloor, hield tijdens de herdenking een toespraak. Een medewerker van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en dominee Roosenboom, die een Iraans pleegzoontje heeft, spraken hun medeleven met de slachtoffers uit.

De Nationale Raad van Verzet had alle Iraniërs die in het buitenland wonen, opgeroepen hun maandelijkse bijdrage aan de oppositiebeweging in ballingschap te besteden aan de slachtoffers van de aardbeving in Bam. Directeur J. Post van het Nederlandse Rode Kruis nam daarom symbolisch een doos met geld in ontvangst. Het is nog onduidelijk wat de actie precies heeft opgebracht. Ook zamelde het Rode Kruis zaterdag nog dozen met kleding en hulpgoederen in.

Bloemen

De Nationale Raad van Verzet riep zaterdag het Internationale Rode Kruis tevens op de Iraanse asielzoekers die in Irak wonen, te beschermen. Deze Iraniërs behoren tot de zogenoemde Mujahedin, van wie Iran de uitlevering eist.

Iraniërs legden bloemen neer en staken kaarsjes aan ter nagedachtenis aan de aardbevingslachtoffers. Met zang en muziek werd de bijeenkomst afgesloten.

In Londen, Parijs en Berlijn zijn soortgelijke herdenkingen gehouden. De aardbeving in Bam op tweede kerstdag kostte aan meer dan 30.000 mensen het leven.