LOS ANGELES - Mensen die niet genoeg hebben aan een nachtrust van acht uur of minder gaan eerder dood dan mensen die weinig slapen. Dat blijkt uit een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego

Bij deelnemers die langer dan acht uur sliepen was dat percentage zelfs 15 procent. Dat gold overigens ook voor mensen die minder dan 4,5 uur sliepen.

"Mensen die vijf, zes of zeven uur slapen, hoeven zich nergens zorgen over te maken", aldus onderzoeker dr. D. Kripke. "Er is geen bewijs dat mensen acht uur slaap nodig hebben. Dat idee komt omdat oma dat vroeger altijd vertelde."

Door veel slaap zou de kans op kanker en hart- en vaatziekten groter zijn. Maar er is volgens Kripke wel nader onderzoek nodig om te bepalen of lang slapen bij de lijst van risicovolle bezigheden als roken en drinken moet worden gevoegd.

Of een korte nachtrust nu wel zo goed is voor de mens, wordt in andere onderzoeken in twijfel gebracht. Vaak blijkt dat mensen die niet genoeg nachtrust krijgen overdag erg slaperig zijn en minder presteren, aldus onderzoeker en president van de Amerikaanse Nationale Slaapstichting, J. Walsh. Door het gebrek aan slaap zou volgens hem de kans op ongelukken ook hoger zijn.