WILLEMSTAD - Nederlanders die in dienst zijn van de Antilliaanse overheid en blijken te spioneren in opdracht van Nederland, worden op staande voet ontslagen. Hiermee dreigt de Antilliaanse minister-president Mirna Louisa-Godett.

De premier is furieus over de lunch die de Nederlandse ministers Donner van Justitie en De Graaf van Koninkrijksrelaties eerder deze week hadden met de top van het Antilliaanse Openbaar Ministerie. "De Nederlandse technische ambtenaren zijn uitgezonden naar de Antillen om ons te ondersteunen. Niet om voor Nederland de boel in de gaten te houden. Als ze spioneren moeten ze weg. Dat is toch logisch", aldus Godett.

Niet onafhankelijk

Godett ging daarbij voorbij aan het feit dat procureur-generaal Piar en hoofdofficier van justitie Joubert beide Antillianen zijn. De lunch veroorzaakte veel commotie op Curaçao. De achterdocht jegens Nederland lijkt groeiende. De leider van de grootste Antilliaanse partij FOL, Anthony Godett, roept al maanden dat het OM niet onafhankelijk is maar door Nederland wordt aangestuurd.

Nederland zou Godett niet willen als premier en daarom moest hij worden vervolgd, zo stelt hij. Godett werd veroordeeld voor fraude maar pleit zichzelf vrij door het 'een politiek proces' te noemen.

Nonsens

De Antilliaanse minister van Justitie Ben Komproe reageerde woedend toen hij hoorde dat de Antilliaanse magistraten een vorkje hadden geprikt met Donner. Volgens de Nederlandse minister is een dergelijke ontmoeting heel gewoon. "Als je kwaadwillend bent, kun je ook normale zaken in een negatief daglicht zetten", zei Donner woensdag. Hij zei dat het nonsens is dat de lunch een geheim overleg zou zijn geweest.

Suzy Camelia-Römer, voormalig minister van Justitie en voormalig premier, vindt het niet normaal dat een Nederlandse minister overlegt met ambtenaren van de Antillen. Zeker niet als de betrokken minister daarvan niet op de hoogte is. "Het Openbaar Ministerie van Nederland en van de Antillen zijn twee volledig gescheiden jurisdicties", aldus Römer. Daarnaast vindt ze het onder de huidige politieke omstandigheden heel onhandig van Donner om net nu te gaan eten met het OM.

Ook vanuit de Staten (het parlement) is verontwaardigd gereageerd op de ontmoeting tussen de OM-top en de Nederlandse ministers. Verschillende politieke partijen hebben Komproe om opheldering gevraagd.