WILLEMSTAD - De Antilliaanse regering weigert mee te werken aan het nieuwe beleid van minister Donner van Justitie in de strijd tegen de drugssmokkel. De regering zegt niet van plan te zijn de persoonlijke gegevens van aangehouden drugskoeriers beschikbaar te stellen aan de marechaussee in Nederland.

Donner had daarom verzocht in een brief aan de drie luchtvaartmaatschappijen Dutch Caribbean Airlines (DCA), KLM en Air Holland. Zij verzorgen vluchten tussen de Antillen en Amsterdam.

Volgens minister-president Mirna Louisa-Godett van de Antillen heeft het kabinet besloten dat de Antilliaanse maatschappij DCA er in elk geval niet aan gaat meewerken.

Opleggen

"Dergelijke maatregelen moeten worden genomen in samenwerking met de regering van de Antillen. Het kan niet zo zijn dat Nederland denkt dat ze ons dit kan opleggen", aldus Godett. Met de maatregel wil Donner bereiken dat koeriers die eenmaal met drugs zijn betrapt, voor een periode van drie jaar standaard worden geweigerd op alle vluchten tussen de Antillen en Nederland.

Godett zegt zich nog goed te herinneren dat Nederland niet bereid was maatregelen te nemen tegen de enorme drugssmokkel die zou plaatsvinden via de containerhaven van Rotterdam. "Dat zou slecht zijn voor hun economie. Nou, DCA is voor ons een belangrijke pijler van de economie. Daarom werken wij niet mee", aldus Godett twee dagen nadat de Antillen met Donner afspraken hadden gemaakt over drugsbestrijding.

Braaf

Volgens de premier hebben voorgaande Antilliaanse regeringen altijd braaf gedaan wat Nederland zei. "Nederland is gewend haar zin te krijgen, maar die tijd is nu voorbij", aldus Godett tijdens een speciaal belegde persconferentie waar ze haar verzet tegen de Nederlandse maatregel bekendmaakte.

Zwarte lijst

De drie luchtvaartmaatschappijen krijgen met ingang van vrijdag van Justitie in Nederland een zwarte lijst toegestuurd met de namen van personen die op Schiphol door de marechaussee zijn aangehouden met drugs. Donner wil dat de maatschappijen die passagiers op hun vluchten naar Amsterdam weigeren. Dit ligt in het verlengde van de huidige pre-flight controles, waarbij het speciale Hato-team negatieve reisadviezen afgeeft aan personen die verdacht worden van drugssmokkel.

Volgende week stuurt de Antilliaanse regering een brief aan Donner waarin het besluit wordt meegedeeld, aldus Godett. Donner verblijft momenteel op Sint Maarten voor een werkbezoek. Hij reist zaterdag terug naar Nederland.

Donner: 'DCA heeft al bevestigd'

Minister Donner laat vanaf Sint Maarten weten dat DCA al heeft bevestigd dat ze meewerkt aan de nieuwe maatregelen. "Als de minister-president het daar niet mee eens is, dan is dat iets tussen haar en de luchtvaartmaatschappij", aldus de woordvoerder van de minister. Donner zegt een goed justititeel overleg te hebben gehad met zijn Antilliaanse ambtsgenoot Komproe. Hij wacht de brief van premier Godett af.