BAQUBA/BAGDAD - Een moskee in de Iraakse stad Baquba ten noorden van Bagdad was vrijdag het doelwit van een zelfmoordaanslag. Behalve de dader kwamen zeker vier mensen om het leven, tientallen personen raakten gewond.

Volgens ooggetuigen blies de man zichzelf op nadat een bewaker hem bij de ingang van het gebedshuis had weggestuurd. Hij had de explosieven in een gascylinder aan zijn fiets bevestigd. Even later kon de politie bij een moskee elders in de stad een autobom onschadelijk maken.

Vrijdaggebed

De zelfmoordenaar bracht de bom kort na het vrijdaggebed, het belangrijkste wekelijkse gebed voor moslims, tot ontploffing. Op straat voor het gebedshuis bevonden zich talrijke mensen. De bom deed ruiten springen en auto's vlogen in brand.

Soennitische driehoek

De moskee wordt bezocht door sjiitische moslims, die in Irak in de meerderheid zijn, maar niet in de streek rond Baquba. Deze zogeheten soennitische driehoek ten noorden van Bagdad wordt voornamelijk bevolkt door soennitische islamieten. Waarnemers sluiten niet uit dat de aanslag terug te voeren is op spanningen tussen de sjiieten en soennieten, die oplaaiden na de val van de soennitische president Saddam Hussein.

De afgelopen maanden waren moskeeën vaker het doelwit van aanslagen. Door een explosie in augustus bij een sjiitische moskee in Najaf kwamen zeker tachtig mensen om, onder wie een belangrijke geestelijke. Eerder vielen negen doden door een bomexplosie bij een moskee in het soennitische Fallujah.

De soennitische driehoek geldt als de belangrijkste verzetshaard tegen de buitenlandse troepen in het land. In de regio was de steun voor Hussein het grootst.

De aanslag in Baquba kwam ongeveer een half etmaal nadat Amerikaanse troepen in Tikrit, eveneens in de driehoek, zeker twaalf Iraakse verzetsstrijders hadden gearresteerd. De Amerikanen verdenken de Iraki's van gewelddadigheden tegen coalitietroepen.

Razzia's

Ongeveer driehonderd militairen voerden razzia's in huizen en bedrijven uit. Met de operatie wilden de Amerikanen de thuisbasis van de verdreven president zuiveren van verzet. In de buurt was Hussein gevangengenomen. Elders in het noorden van Irak werden zes verdachte rebellen opgepakt.

Het hoofd van de Iraakse regeringsraad, Adnan Pachachi, kondigde vrijdag aan dat duizenden Irakezen die tijdens of na de oorlog in hun land gevangen zijn genomen door de coalitietroepen, binnen enkele maanden vrijkomen. Volgens Pachachi moet wel vaststaan dat de gevangenen die voor vrijlating in aanmerking komen, geen gewelddadig verzet hebben gepleegd tegen de Iraakse regeringsraad of de coalitie.

Vrijlatingen

Donderdag waren al zestig Iraki's vrijgelaten uit een gevangenis bij Bagdad, nadat de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer voor hun zaak had gepleit. Door de vrijlatingen hopen de regeringsraad en de Amerikaanse gezagdragers dat de spanning in het land vermindert.

In Iraakse gevangenissen zitten ongeveer 9300 mensen vast. Daarbij rekenen de coalitietroepen niet de krijgsgevangenen van de Iraanse Moedjahedien van het Volk, die het regime van Saddam Hussein steunden.