DEN HAAG - De vier grote steden zullen voortaan uitgeprocedeerde asielzoekers uit hun tijdelijke woning zetten. Minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid heeft hierover vrijdag overeenstemming bereikt met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Een woordvoerder van Justitie heeft dit bevestigd. De asielzoekers zullen in afwachting van hun vertrek uit Nederland naar zogeheten vertrekcentra worden overgebracht.

Minister Verdonk werkt het plan verder uit in een notitie die deze maand naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het is, volgens de woordvoerder, nog niet bekend hoeveel vertrekcentra er zullen komen en waar ze worden gevestigd.

De vier steden weigerden tot nu toe mee te werken aan verwijdering van de asielzoekers uit hun tijdelijke huizen. De gemeenten wilden niet dat de asielzoekers dakloos op straat terecht zouden komen.

De vertrekcentra worden andere centra dan de zogenoemde uitzetcentra. De uitzetcentra zijn bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers die op korte termijn al terug kunnen naar hun land van herkomst.