WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben de alarmfase die geldt voor de mate van terreurdreigingen vrijdag verlaagd van 'oranje' naar 'geel'. Dat zei de minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge vrijdag in Washington.

Geel is de op twee na hoogste fase. Code oranje werd op 22 december van kracht. In totaal zijn er vijf alarmfasen, van rood (1) tot groen (5).

Directe aanleiding voor de verhoging van de alarmfase voor de kerst waren inlichtingen over een mogelijke aanslag van het terreurnetwerk al-Qaeda met vliegtuigen. Verscheidene internationale vluchten vanuit Europa en ook Mexico naar de Verenigde Staten werden daarop geannuleerd of opgeschort.

De mate van dreiging zou intussen zijn afgenomen, maar voor luchthavens, zeehavens en nucleaire installaties blijven de extra getroffen veiligheidsmaatregelen van kracht, aldus Ridge.

Hij zei zeker te weten dat, overigens niet nadere aangeduide, plannen om Amerikaanse doelen aan te vallen, zijn ingetrokken als gevolg van de strengere veiligheidsmaatregelen. De minister zei dat te hebben vernomen van ondervraagde "gedetineerden". Hij maakte niet duidelijk wie dat waren.

De bewindsman ontkende eerdere mediaberichten dat de jongste verhoging van de alarmfase heeft geleid tot een extra kostenkost van tot 1 miljard dollar per week. "Daar komen we niet eens in de buurt", verzekerde Ridge.